A Bug's Life: Basna “Cvrčak i mrav“ u ruhu “Sedam samuraja“

A Bug's Life: Basna “Cvrčak i mrav“ u ruhu “Sedam samuraja“

Piše: Sead Vegara

Nakon 1995. godine i prvog u potpunosti dugometražnog CGI animiranog filma Toy Story (Priča o igračkama), trebali smo (sa)čekati tri godine kako bi digitalni lutkari iz Pixara podarili pučanstvu novo ostvarenje, ovoga puta naslovljeno A Bug's Life (Život buba, 1998). Riječ je o animiranom filmu koji svoje postojanje duguje Ezopovoj basni o cvrčku i mravu, ali također i remek-djelu Seven Samurai (Sedam samuraja, 1954), jednog od najvećih jaspanskih i svjetskih filmskih reditelja, Akiri Kurosawi.

Život buba; režija: John Lasseter & Andrew Stanton; glasovi: Dave Foley, Kevin Spacey, Julia Louis-Dreyfus, Bonnie Hunt; 1998.

IMDb rejting: 7.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 92%

Sama basna „Crvčak i mrav“ postavljena je naizgled na izvrnut način, tj. ukomponovana upravo u ruho Kurosawinog filma, gdje su cvrčci „banditi“ koji otimaju hranu od poštenih „seljaka“ – mrava. U basni, cvrčak je pjevao i igrao cijelo vrijeme, dok je mrav radio skupljajući hranu, te ga je cvrčak ismijavao zato što stalno radi. A kada je došla zima, cvrčak se obratio mravu za pomoć i hranu.

Na samom početku animiranog filma Život buba zatičemo mrave kako vrijedno skupljaju hranu, samo da bi istu dali skupini cvrčaka, koji jednom godišnje dolaze, otimajući im hranu i ugnjetavajući ih. Mrave predvodi kraljica – matica u pripremi Atta (glas Julije Louis-Drayfus), dok je na suprotnoj strani, kod cvrčaka glavni zlobni Hopper (glas Kevina Spaceyja). Iako brojno nadmoćniji, i to 1 naprema 100, mravi su u strahu. Kada jedan od njih, Flik (glas Davea Foleyja), djeluje samostalno u pokušaju da pomogne koloniji i obori svu skupljenu hranu u baru, cvrčci po dolasku provaljuju u mravinjak, a Hopper ljutito naređuje duplu porciju, i to prije sezone kiša.

Flik priznaje grešku, i dolazi na ideju da ode sa ostrvceta gdje se nalazi kolonija u veliki grad i pronađe druge (opasne) bube, koje bi im pomogle boreći se protiv Hoppera i njegove bande. Po dolasku u grad slučajno nailazi na grupu buba, za koje pomisli da su opasne i hrabre, dok su one ustvari cirkuski izvođači u potrazi za novim angažmanom. Nakon što prihvate Flikovu ponudu (nesporazum je na obje strane) i po dolasku na ostrvce sa mravljom kolonijom, shvataju u šta su se upleli, ali ipak odlučuju pomoći.

Sama animacija, za godinu 1998. bila je revolucionarna, ali gledano iz ove perspektive, 2022, gotovo četvrt stoljeća kasnije, animirani film Život buba, ipak nije dobro ostario. Bez obzira na tu “sitnicu“, barem što se animacije tiče, ne smeta niti malo, jer su priča i karakteri tako duboko profilisani i uvjerljivi. Svaki od likova je sebi svojstvena individua, sa jasno izgrađenim karakterom i izražajem, a kao bube, sve i jedan insekt je fe-no-me-nal-no glasovno portretiran.

I baš poput svog igranog prethodnika, finalni obračun se odvija pod kišom okupanom kolonijom, što je svakako bio izazov za armiju animatora, predvođenih Johnom Lasseterom i Andrewom Stantonom kao rediteljima. A Bug's Life ostaće upamćen kao drugi Pixarov animirani dragulj, te će utrti stazu za nova ostvarenja čarobnjaka CGI animacije. 

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje   

Prethodna
Pogled u prošlost: “The Kings of Summer“
Sljedeća
Čekajući smrt u Denveru: Tarantinovsko stanje uma