AMPAS predstavio nove preduslove za Oscare

AMPAS predstavio nove preduslove za Oscare

Američka filmska akademija (AMPAS) je predstavila nove preduslove za filmove koji se nadaju osvajanju zlatnog kipića.

Naime, glavni odbor Akademije je jučer objavio proširenje pravilnika podobnosti, sa kojima se uvodi strožiji kriterij za nominaciju. Najbitnija promjena se odnosi na dužinu igranja filma u kino-dvoranama, ali i na broj dvorana u kojima film mora igrati. Prema novim pravilima, filmovi će morati igrati u kinima dodatnih sedam dana u deset najvećih tržišta u Sjedinjenim Državama kako bi bili razmatrani u katergoriji najboljeg filma.

Odluka se veže prvenstveno za ovu kategoriju, odnosno za glavno priznanje Akademije i najprestižniju titulu u filmskoj industriji. Za preostale katergorije, filmovi će morati igrati najmanje sedam dana u kino-dvoranama najmanje šest većih američkih gradova kako bi zadovoljili kriterije AMPAS-a.

Promjena pravilnika nije iznenađenje. Akademija je ranije ove godine najavila da će ukinuti pogodnosti koje su uvedene za vrijeme pandemije, a koje su omogućavale filmovima da steknu nominaciju bez teatralnog igranja, koje je u periodu 2020-2021. bilo znatno otežano, ili pak u cijelosti onemogućeno. Izlazak u susret naslovima koji su prvenstveno bili streamovani je sada prošlost.

AMPAS se vraća tradicionalnim uslovima, koji predviđaju izlazak filma sa igranjem u kino-dvoranama. Povratak, pa čak i pooštravanje preduslova dovest će do promjene u praksi streaming servisa, koji su donedavno mogli relativno lako zadovoljiti uslove organizirajući kratke izlaske svojih filmova u odabranim kino-dvoranama. Umjesto donedavnih sedam, Netflix, Amazon, Apple TV+ i ostali streaming servisi morat će organizirati projekcije tokom 14 dana u deset velikih gradova, umjesto njih šest - ukoliko žele da njihov film bude nominovan u glavnoj kategoriji.

Premda je moguće da će promjena preduslova dovesti do daljeg upliva streaming servisa u tradicionalnu distribuciju, daleko je vjerovatnije da će doći do suprotnog efekta. Netflix i ostali streaming servisi će prije fokusirati svoju pažnju na jedan film tokom sezone dodjela nagrada, kojem će podariti produženi boravak u kino-dvoranama i tako izmamiti nominaciju od strane Akademije, stavljajući sve žetone na jedno polje, umjesto da troše novac na više opklada tokom sezone.

Navedene promjene stupaju na snagu od sljedeće godine, odnosno od 2024. za 97. Oscare, tako da reakciju unutar filmske industrije ne treba očekivati preko noći.

Prethodna
“Najsretniji čovjek na svijetu” stiže u hrvatska kina
Sljedeća
Režiser "Blue Beetle" o položaju u filmskom univerzumu