“Najsretniji čovjek na svijetu” stiže u hrvatska kina

“Najsretniji čovjek na svijetu” stiže u hrvatska kina

Film Najsretniji čovjek na svijetu, makedonske rediteljice Teone Strugar Mitevske, premijerno prikazan na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kandidat Sjeverne Makedonije za nagradu Oscar, nakon brojnih međunarodnih nagrada i festivala od 13. jula kreće u kino-distribuciju diljem Hrvatske u Hrvatskoj mreži neovisnih kino-prikazivača.

Najsretniji čovjek na svijetu rediteljice Teone Strugar Mitevske, koja s Elmom Tataragić potpisuje scenarij filma donosi priču o grupi ljudi koja odlazi na speed dating event tražeći ljubav ili samo bježeći od samoće. Glavna junakinja Asja ni ne sanja da će njena potraga za ljubavlju zapravo otvoriti neke rane iz prošlosti sa kojima sada mora raskrstiti. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost. Sve se dešava tijekom jednom dana u Sarajevu danas.

Svoje premijere uz prisustvo rediteljice Teone Strugar Mitevske i ekipe filma imat će u Splitu u Ljetnom kinu Bačvice (15. jula), na Hvaru u Kinu Mediteran (16. jula) te u Rijeci na ljetnoj pozornici Art-kina Croatia (17. jula). U sklopu glavnog programa 70. Pulskog filmskog festivala bit će prikazan u petak, 21. jula ujutro u 11 sati u Istarskom Narodnom Kazalištu (INK) te istog dana navečer u 22 sata u Kinu Valli.

Prema riječima rediteljice, film Najsretniji čovjek na svijetu počinje kao humorističan izlet koji izrasta u planinu iskustava. Otvara pitanja što nas definira: etnička pripadnost, vjeroispovijest, spol? Što nas razdvaja, ili spaja? Priča je to o životnim neizvjesnostima, o slučajnim susretima koji spajaju agresora i žrtvu, oživljavajući bolnu prošlost; priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu.

Scenaristica Elma Tataragić i rediteljica Teona Strugar Mitevska i na ovom filmu nastavljaju dugogodišnju suradnju, nakon filmova Kada dan nije imao ime i Bog postoji, zove se Petrunija. Direktorica fotografije je Virginie Saint Martin, a montažer Per K. Kirkegaard. U filmu glume Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Izudin Bajrović, Ana Kostovska, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović, Nikolina Kujača, Ksenija Marinković...

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Belgije, Danske, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a podržan je sredstvima Agencije za film Sjeverne Makedonije, Danskog filmskog instituta, Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo te europskog fonda Eurimages, uz potporu Belga Productions, Tax Shelter via Belga Films Fund i FS Viba film. Međunarodni prodajni agent je francuski Pyramide International. Glavna producentica filma je Labina Mitevska koja u filmu i glumi jednu od važnijih uloga.

Na svjetskoj premijeri prestižnog filmskog festivala u Veneciji, publika je film doživjela emotivno, te je ekipu filma nagradila višeminutnim ovacijama, a nakon toga i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Najsretniji čovjek na svijetu je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami europskog filma u Ateni, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Prethodna
Žanrovski noviteti i klasici na Fantastic Zagreb Film Festivalu
Sljedeća
AMPAS predstavio nove preduslove za Oscare