Arthur the King: Arthur i vitezovi ekstremnih sportova

Piše: Sead Vegara

Kada god pomislite da redovni kino-repertoar ne može biti gori, naiđe film poput Arthur the King (Izazov života, 2024). Zaista, od neinspirativnih komedija, beternih horora i neimaginativnih animiranih ostvarenja, film poput Izazova života izgleda (i jeste) kao pravi filmski Zlatni gral. Ne samo da ćete uživati i odmoriti se uz ovaj film, već ćete gledati na vrijeme provedeno u kinu kao na najbolju odluku koju ste donijeli u zadnjih par dana. Da je ovo film vrijedan vaše pažnje znaćete odmah nakon prvih 15 minuta provedenih u kino-sjedištu ugodno naslonjeni i uz odgovarajuću okrepu standardnih kino-potrepština poput hrskavih kokica i osvježavajućeg pića (po vašem izboru, naravno).

Izazov života; režija: Simon Cellan Jones; uloge: Mark Wahlberg, Simu Liu, Nathalie Emmanuel, Ali Suliman; 2024.

IMDb rejting: 7.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 69%

Priča je to o istrajnosti ljudskog duha, važnosti zalaganja za druge i još k tome svemu zasnovana prema istinitim događajima. I baš poput svake priče koja crpi iz zbilje provučenu kroz pametnu filmsku pripovjedačku optiku i ova filma Arthur the King je zbilja znalački zaokružena i završena. Na samom početku se upoznajemo sa likom i djelom Michaela Lighta (Mark Wahlberg), američkog trkača i sportiste, koji u 2014. u Costa Rici svoj trkački avanturistički tim dovodi u nepovoljan položaj ne pridajući pažnju očitim i više nego jasnim pokazateljima lošeg vodstva.

Tri godine unaprijed i vidimo Michaela kako na izmaku snaga i mogućnosti sklapa novi tim u potrazi za sponzorima, te pokušava još jednom doći do prvog mjesta u avanturističkoj utrci koja će se odvijati u Dominikanskoj Republici. Trka je to u kojoj učestvuje mnoštvo timova, a u kojoj timovi moraju proći određene dijelove staze trčeći, na biciklu, vesljajući u kajaku i šta još sve ne. Paralelno sa radnjom filma u kojoj je prikazana priprema Michaela i njegovog tima, reditelj Simon Cellan Jones u fragmentima prikazuje put psa koji će se preplesti sa njihovim, te naposljetku kako će pas dobiti ime Arthur i postati maskota Michaelovog tima.

Vješto ispisan scenarij Michaela Brandta deriviran je iz autobiografske knjige “Arthur – The Dog Who Crossed the Jungle to Find a Home“ Šveđanina Mikaela Lindnorda, ekstremnog sportiste na osnovu kojeg je zasnovan lik Wahlbergovog Michaela Lighta. Desiće se momenti u filmu zbog kojih ćete sjediti na ivici sjedalice, ali i momenti radi kojih ćete pustiti suzu. I znaćete zašto zanavjek važi da je pas najbolji čovjekov prijatelj.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Godzilla x Kong: Film koji se gleda uz dvije moždane ćelije
Sljedeća
Monkey Man: Od reditelja Deva Patela očekujemo velike stvari