Godzilla x Kong: Film koji se gleda uz dvije moždane ćelije

Piše: Sead Vegara

Koliko puta je dovoljno ponoviti da se u hramove sedme umjetnosti ide baš zbog filmova kakav je upravo Godzilla x Kong: The New Empire (Godzilla x Kong: Novo carstvo, 2024)? Svu moćnost specijalnih CGI efekata moguće je doživjeti tek u kinu bez obzira na to da u sopstvenom domu imate nevjerovatan ugođaj, odličan ogroman televizor, dobar zvučni sistem, najudobnije sjedište... I naravno, činjenica da je riječ o zajedničkom iskustvu, vas i tek nekolicine kino-posjetitelja, uglavnom mama i tata sa klincima i klincezama. Jer, novi unos u franšizu Godzilla/Kong pravi je dječiji film.

Godzilla x Kong: Novo carstvo; režija: Adam Wingard; uloge: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens, Kayle Hottle; 2024.

IMDb rejting: 6.7/10

Rotten Tomatoes rejting: 54%

Velika čudovišta poput Godzille i veliki majmun(i) poput Konga skaču, urliču, udaraju se... Sve to prije dvije decenije nije bio moguće izvesti na filmu (uvjerljivo!), već smo morali mašti dati na volju čitajući stripove, knjige, ali je ipak bilo moguće ostvariti nešto takvo pomoću animacije. U svakom slučaju, Godzilla x Kong: The New Empire kao četvrti film u franšizi, drugi koji je režirao Adam Wingard, donosi epski sukob titana, te se direktno nastavlja na prethodnika u kojem je otkriveno postojanje svijeta unutar Zemlje – Šuplja Zemlja gdje obitava Kong i razna prahistorijska divljač.

Upustiti se u prepričavanje fabule ovog naslova dovelo bi do bezidejnog spoiliranja, jer u biti priča koliko god stupidna i šuplja (poput Kongovog habitata) bila, jednostavno se trebate prepustiti pokretnim slikama i ako je to “vaša šoljica čaja“ uživati u nešto manje od dva sata njihovog trajanja. Treba napomenuti da ćese pojaviti ostatak Kongovog majmunskog plemena, te da će Godzilla probuditi i poraziti još veće “guštere“ od sebe. Nema tu smislene logike, već samo pusto nabacivanje sa što većim, veličanstvenijim vizualima Godzille i Konga kako ruše sve pred sobom.

Svakako, brzinom kojom se odvija radnja, tj. nedostatak smislene radnje koja svojom progresijom čini da se na velikom platnu smjenjuju veličanstveni titani u pokušaju pravljenja potencijalno dopadljivog filma, učiniće vam se koliko-toliko zabavnim. Jednostavno je jedini način da uživate u ovakvom filmu taj da u potpunosti isključite mozak, svedete njegovu funkciju na rad dvije moždane ćelije. U biti, film tipa ništa-se-ne-vidi-ali-je-sve-brzo-i-šareno, Godzilla x Kong: The New Empire poslužiće opet za uvjetovano zabavano iskustvo.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Road House: Zabavan film koji se ne shvaća previše ozbiljno
Sljedeća
Arthur the King: Arthur i vitezovi ekstremnih sportova