Bh. film “Amanet“ osvojio prve festivalske nagrade

Bh. film “Amanet“ osvojio prve festivalske nagrade

Film Mirze Begovića Amanet na 13. South East Film Festivalu Paris/Berlin/Washington po odluci evropskog žirija osvojio je tri nagrade i to za najbolji dugometražni igrani film, najbolji scenarij i najbolju glumicu, Ivu Filipović.

Na Festivalu su prikazani filmovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Mađarske, Kosova, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije, Slovenije i Turske. Osim Amaneta na Festivalu su učestvovali i srbijanski film Vera, makedonski film Cinema love, srbijanski film Trail of the Beast u kojem igra Predrag Miki Manojlović, dobitnik nagrade za najboljeg glumca kao i drugi filmovi iz zemalja učesnica.

Film je producirala produkcijska kuća Hudhud pro u koprodukciji sa AmfiTeatrom Busovača i Preporodom Busovača. Osim Mirze Begovića kao scenariste i reditelja, direktor fotografije i montažer je bio Nevres Softić, koscenarista na filmu je Nijaz Begović, dok originalnu muziku za film potpisuju Ahmet Šabić i Eldin Huseinbegović. Amanet je komedija koja govori o posebnom prijateljstvu, kulturi i amanetu kojeg ostavljamo nekome, te bitnosti onog “našeg” u današnjem utjecaju Zapada. Reditelj Mirza Begović je ranije kazao da je ovaj film ustvari ispunjene njegovog dječačkog sna kojeg sa velikim oduševljenjem predstavlja bh. publici kao relaksaciju i bijeg od današnjeg vremena u vrijeme kada su se njegovale istinske vrijednosti.

U filmu glume: Zlatan Školjić, Iva Filipović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Mugdim Avdagić, Emina Muftić, Sabina Kulenović, Faik Salihbegović, Dževad Hasanbegović, Emrah Halilović, Tihana Miličević, Almir Nakić, Lamija Muminović i drugi.

Amanet je ušao u selekciju velikog broja evropskih i regionalnih festivala koji će se održati do kraja 2023.

Prethodna
Dodijeljene nagrade 33. Animafesta: Najbolji hrvatski film Eeva
Sljedeća
Disney priprema igrani remake za "Bambi"