BHFF u New Yorku objavio dobitnike nagrada

BHFF u New Yorku objavio dobitnike nagrada

Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku objavio je dobitnike nagrada Zlatna Jabuka na ovogodišnjem Festivalu. O ovogodišnjim dobitnicima nagrade Zlatna Jabuka odlučio je žiri u sastavu: renomirani književnik Aleksandar Hemon, rediteljica Aleksandra Odić i grafički dizajner Bojan Hadžihalilović.

Film Ene Sendijarević TAKE ME SOMEWHERE NICE dobio je Nagradu žirija za najbolji igrani film na BHFF-u 2020 uz obrazloženje:

„TAKE ME SOMEWHERE NICE je hrabar, originalan i duhovit savremeni film čije će se scene dugo pamtiti. Ena Sendijarević, sa svojim prvim igranim filmom, pokazuje da ima ispred sebe dugu i zanimljivu budućnost kao režiserka.“

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je film ĆAFIR Nejre Latić Hulusić, a isti film je dobio i Nagradu publike za najbolje filmsko ostvarenje BHFF-a 2020.

Prema riječima žirija ĆAFIR je vrlo intiman portret mladog covjeka, Dina, i njegove nesvakidašnje životne priče u savremenom bosanskom društvu. Režiran na jedinstven i prosvjetljujući način, sniman ručnom kamerom koja na osjetljiv način dopire do srži glavnog lika, film se bavi i temom koja pogađa mlađe generacije u Bosni. Dinova priča postavlja univerzalna pitanja o slobodi izbora pojedinca, kao i društvenog prihvatanja drugoga, kojima se režiserka i glavni lik hrabro posvećuju.

Alban Ukaj proglašen je najboljim glumcem BHFF-a 2020. za ulogu Hamze u filmu PUN MJESEC Nermina Hamzagića.

“Alban Ukaj, glavni glumac u filmu PUN MJESEC odglumio je sa samopouzdanjem i pronicljivošću ulogu policajca čiji problemi su ujedno i problemi savremenog bosanskog društva. Alban Ukaj nosi čitav film na svojim jakim glumačkim leđima."

Guillaume de Fontenay za film SYMPATHY FOR THE DEVIL dobio je Posebno priznanje žirija BHFF-a 2020.

“Bez sumnje, ovaj film je jedan od najupečatljivijih filmova o ratu u Sarajevu. Zarobljava nas svojom neobičnom i jakom energijom, isto kao i Paul svojim karakterom i ciljem da pomogne Sarajevu. Film prikazuje strahote okupiranog grada, ali i neobične okolnosti koje su povezivale građane i strane novinare. Ritam ludila i emocija prožima čitav film, i u tom grozničavom odnosu slijedimo ljubavnu priču izmedu Paula i djevojke iz Sarajeva, Bobe, koja ga uvlači u život i borbu običnog naroda za opstanak. Ovo nije romantizovana biografija Paula Mancharda, nego pomalo buntovan film o ljubavi i smrti, dobru i zlu, o ulozi medija i istini, i na kraju, o osobi koju su Sarajlije prihvatile kao ‘jednog od nas.”, stoji u zvaničnom obrazloženju žirija.

Ovogodišnje, 17. izdanje Bosanskohercegovačkog filmskog festivala u New Yorku održano je online od 28. do 31. oktobra. Direktor Festivala Damir Pozderac i programeri Dijana Jelača i Amir Husak su izjavili:

“Posebno smo ponosni na uspjeh ovogodišnjeg festivala jer se odvijao virtualno po prvi put, zbog pandemije koronavirusa. U ime cijelog BHFF tima, čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo se nasim gostima, žiriju, donatorima, i publici, koji su svi zaslužni za izuzetno dostignuće 17. godišnjeg BHFF-a.”

bhfilm.ba

Prethodna
Box office: "Come Play" obilježio Noć vještica na blagajnama
Sljedeća
Holivudske zvijezde i slavne ličnosti se opraštaju od Conneryja