Black Site: Michelle Monaghan “umire muški“

Piše: Sead Vegara

Naći se u prilici da pogledate neki novi film, koji se trenutačno nalazi na domaćem kino-reprtoaru, u kućnoj varijanti predstavlja itekakav izazov. Još ako taj film nije tipični holivudski blockbuster, Marvelov ili DC-jev stripovski spektakl, nešto što je pravljeno s namjerom da se, doduše kao i svaki drugi film doživi na velikom platnu u kinu, a ne oslanja se na vizuelne i CGI efekte, doći ćete u dilemu. Razum je prevladao i odlučili ste pohoditi hram sedme umjetnosti, te ćete se naći komotno u rashlađenoj ogromnoj dvorani, zajedno sa još tri osobe, i odgledati film. To što ste u kinu zajedno sa još tri osobe, od kojih je jedna vaša pratnja, ne govori puno toga o filmu koji ste došli gledati već jednostavno ostaje poprilično neadekvatna (gotovo nikakva!) marketinška kampanja urađena od strane kino-prikazivača.

Crna lokacija; režija: Sophia Banks; uloge: Michelle Monaghan, Jason Clarke, Jai Courtney; 2022.

IMDb rejting: 4.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 29%

Bilo kako bilo, vaš omiljeni kinematografski ovisnik, na sebe je preuzeo taj zadatak da rasvjetli tamu oko ostvarenja Black Site (Crna lokacija, 2022) i preporuči ga za gledanje, i to baš u kinu. Riječ je o itekako kvalitetnom akcionom trileru u kojem će se dražesna Michelle Monaghan naći u situaciji u kojoj će “umirati muški“ poput Willisovog Johna McClanea, skinuvši se u potkošulju prolazeći paklenim putem prema izbavljenju iz tajnog CIA-inog postrojenja znanog kao Citadel u Jordanskoj putinji.

Film se otvara sa njenim likom, agenticom CIA-e Abby Trent, koja sahranjuje muža i kćerkicu koji su poginuli u bombaškom napadu na bolnicu, te njenim pripremama za novi zadatak. Zadatak koji će je odvesti u tajnu bazu duboku u pustinji, u kojoj će preslušavati zatvorenike i provoditi istragu vezanu za bombaški napad, istovremeno izveštavajući svoje nadležne o procesu i napretku. Korak po korak i Abby će doći do imena čovjeka koji je upleten u napad i samo tri dana prije nego će joj isteći rok vremena na koje je raspoređena, u bazu će pod vojnom prismotrom doći upravo on – Hatchet (Jason Clarke). Od tog momenta kreće nevjerovatan ubilački pohod koji sprovodi oslobođeni Hatchet, a sve s ciljem zataškavanja istine. Jasno vam je od početka da tu nisu čista posla, i da će bitan detalj biti ostavljen za razrješenje, ali svedno ne umanjuje, već predstavlja i veći užitak gledanja.

I da! Nemojte se dati zavarati lošim ocjenama filma Black Site na oficijelnim filmskim stranicama poput IMDb-ja i Rotten Tomatoesa, koje su nemilosrdne sa osvrtima. Ako ste raspoloženi za akcioni triler, a nemate snage više obnavljati staro gradivo, mada je i to nekad jedina (i ispravna) opcija, film Crna lokacija bi vam mogao poslužiti kao fina zabava. Rediteljica Sophia Banks, čiji je ovo dugometražni igrani debi, iza sebe ima nekoliko nagrađivanih kratkih filmova, a “pekla je zanat“ snimajući reklame za Pepsi i BMW. U svom debiju vješto je baratala scenarijem Johna Collea (Master and Commander: The Far Side of the World, 2003), zanatski stručno uprizoravajući akcone scene, te je uspjela izvući najbolje od glumačke ekipe. Šta dalje reći? Pravac kino!

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Thor: Love and Thunder – Nevjerovatan provod u kinu
Sljedeća
The Bad Guys: Posveta pljačkaškoj trilogiji “Ocean's 11, 12, 13“