Thor: Love and Thunder – Nevjerovatan provod u kinu

Piše: Sead Vegara

Marvelov Phase 4 svoj vrhunac je imao sa naslovom Spider-Man: No Way Home (Spider-Man: Put bez povratka, 2021), koji je došao kao šlag na tortu nakon poprilično jalovih ostvarenja Shang-Chi and the Legend of The Ten Rings (Shang-Chi i legenda o deset prstenova, 2021) i Eternals (Vječnici, 2021), te jednim jedinim vrijednim spomena, Black Widow (Crna udovica, 2021). Činilo se da su u Marvelu izgubili magični dodir. Nastavak Doctor Strange in the Multiverse of Madness (Doktor Strange u multiverzumu ludila, 2022), koji je došao nakon Spider-Mana, imao je tešku zadaću. Preskočiti letvicu očekivanja koju je postavio Spider-Man činilo se nedostižnim, ali reditelj Sam Raimi nije umio stati u masakriranju svima omiljenog Doktora Stephena Strangea (Benedict Cumberbatch), te se izgubio u nizanju što više mogućih scena upriličenih CGI animacijom i efektima kojima se promoviše zanatstvo filmskih čarobnjaka kompjuterske animacije.

Thor: Lubav i grom; režija: Taika Waititi; uloge: Chris Hemsworth, Christian Bale, Tessa Thompson, Natalie Portman, Taika Waititi; 2022.

IMDb rejting: 7.0/10

Rotten Tomatoes rejting: 67%

Loš okus Raimijevog “stripovskog sataraša“, za blago čudo Božije, u Marvelu su probali nadomjestiti četvrtim unosom u franšizu sa Thor: Love nad Thunder (Thor: Ljubav i grom, 2022). I, ne samo da su uspjeli odagnati “kiselost“ prošle stripovske adaptacije, već su ostvarili ono što se slobodno može nazvati pravim pravcatim prvoklasnim filmom za najmlađe. To će potvrditi u svojoj završnici u kojoj će djeca imati veliku ulogu. Nedvojbeno, filmovi iz Marvelovog studija, filmovi su namijenjeni mladeži, a prema riječima njegovog stripovskog veličanstva, sada već pokojnog Stana Leeja, “stripovi su u biti bajke za odrasle“. Tako da nekada celuloidne, sada digitalne adaptacije stripova nude nešto što je primamljivo i djeci i odraslima.

Thor: Love and Thunder u svojoj srži istinski je film o ljubavi, kako ljubavi prema osobama suprotnog/istog spola tako i najbližima. Reditelj Taika Waititi sa svojim dolaskom na kormilo trećeg izdanja Thor: Ragnarok donio je prijeko potrebnu svježinu i humor, ali zaista, Thor (Chris Hemsworth) sa kratkom kosom... baš i ne ide. Kako god, film je pobrao lovorike, kritičarske i one (producentima) najvažnije, velike brojke na box officeu. Popisnik ovih redova baš i nije bio očaran, te je na projekciju nastvaka Thor: Love and Thunder otišao sa malim očekivanjima. I zaista, film je nadasve zabavan, ozbiljan (kad treba da bude, mada pomalo neujednačenog ritma), te predstavlja istinsko osvježenje u Marvelom stripovsko-kinematografskom univerzumu.

Priču o Thoru priča “kameni vanzemaljac“ Korg (kojem je glas posudio sami reditelj Waititi), a ista je upriličena kroz montažu Thorovog dotadašnjeg života, gubitkom najdražih, i njegovim treningom da povrati stari izgled mišićavog boga grmljavine. Ipak, film otvara nevjerovatni Christian Bale kao Gorr, otac koji se moli svom bogu da ne dozvoli smrt njegove kćerke, samo da bi našao njegovu nezainteresovanost i prijezir. U tom momentu će i postati Gorr The God Butcher (Gorr ubica bogova), nakon što sa mačem Nekromanta usmrti svog boga. Kasnije će i krenuti u osvetnički pohod sa namjerom da istrijebi sve bogove.

Naravno, Thor će sa Korgom i ostatkom ekipe (ko god je pogledao trailer zna da će se tu naći i Natalie Portman sa Thorovim čekićem Mjolnirom) kreće u spasilačku misiju. Sve u svemu, Thor: Love and Thunder, vjerovatno neće premašiti Spider-Mana, ali ostaće upamćen kao nevjerovatan provod u hramu sedme umjetnosti.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Minions 2: The Rise of Gru – Uživati u svakoj minuti filma
Sljedeća
Black Site: Michelle Monaghan “umire muški“