Christopher Nolan o opasnosti nestanka streamovanih filmova

Christopher Nolan o opasnosti nestanka streamovanih filmova

Režiser Christopher Nolan, tvorac filma koji je obilježio godinu, osvrnuo se na trend koji postaje sve češća tema u eri streamovanog sadržaja - nestanku filmova sa streaming servisa.

Dok se priprema za izlazak Oppenheimera na kućnim medijima, Nolan je dao intervju za američki list Washingtom Post, u kojem se dotakao svojih strepnji oko načina na koji streaming servisi tretiraju filmove na svojoj ponudi nakon što isti prestanu privlačiti pažnju publike. Za Post, Nolan je rekao:

Postoji opasnost ovih dana da stvari, ukoliko postoje samo u streamovanom obliku, mogu biti uklonjene. Dolaze i prolaze, kao emitirane verzije filmova. Moji filmovi igraju na HBO-u ili na drugom kanalu, i oni dođu i prođu, ali kućno izdanje filma je nešto što može uvijek biti tu, tako da mu ljudi uvijek mogu pristupiti.

Opasnost o kojoj govorim jeste da film jednog autora može nestati sa streaming servisa i da se možda više nikada ne pojavi, ili da se ne pojavi zadugo. To nije neka zavjera, to je priroda ugovora za licenciranje. To je način na koji se stvari odvijaju, pa se isplati obratiti pažnju na to kao nešto što treba ispraviti.

Nolan je dalje u intervjuu podcrtao važnost fizičkih medija za očuvanje filma nakon igranja u kino-dvoranama. 

Premda nije pomenuo Warner Bros. poimenice, teško je ne pročitati Nolanovu izjavu kao izvjesnu kritiku na račun svojeg bivšeg studija i distributera, koji se nedavno našao usred kontroverze zbog postupanja sa Coyote vs. Acme. Nesretni položaj u kojem se ovaj film nalazi je možda i potakao Nolana da se osvrne na kratkovječnost filmova na streaming servisa, naročito onih koji su isključivo namjenjeni za digitalnu distribuciju, te kao takvi u neposrednoj opasnosti od nestanka ukoliko licence isteknu ili ukoliko se mnijenje rukovodstva određene platforme promijeni.

Iscrpniji pogled na Nolanove stavove možete pronaći na stranama Washington Posta.

Prehodna
"Dune: Part Two" stiže ranije u kino-dvorane
Sljedeća
Universal radi na rebootu serijala "Jason Bourne"