Universal radi na rebootu serijala "Jason Bourne"

Universal radi na rebootu serijala "Jason Bourne"

Dvadeset godina nakon izlaska prvog naslova u franšizi, The Bourne Identity, na pomolu je povratak špijuna iz romana Roberta Ludluma.

Naime, Variety prenosi da Universal Pictures priprema neku vrstu reboota za Bourne franšizu. Novosti su još uvijek nepotvrđene, ali novi film bi trebao režirati Edward Berger, publici možda najpoznatiji po All Quiet on the Western Front, koji je ne tako davno pobrao pohvale od kritike i plijenio pažnju medija u svijetu filma.

Detalji o filmu su trenutno vezani za Bergerov angažman. S time, nije poznato hoće li novi film biti "tvrdi" reboot koji će resetovati kontinuitet, ili pak "mekši" reboot koji dijeli neku dodirnu tačku sa prijašnjim filmovima, ali nastavlja dalje u vlastitom pravcu. Potonji oblik bi mogao uključivati i povratak Matta Damona, zvijezde četiri od pet Bourne filmova.

Damon je tumačio Ludlumovog izuzetno talentovanog špijuna u prva tri filma - The Bourne Identity, The Bourne Supermacy The Bourne Ultimatum. Nakon The Bourne Ultimatum, Damon se odlučio udaljiti od franšize. Studio i producenti su pokušali nastaviti serijal bez Damona sa The Bourne Legacy iz 2012, u kojem je glavnu ulogu (novog glavnog lika, stvorenog za potrebe filma) tumačio Jeremy Renner. Taj film je naišao na slab doček kod kritičara, kao i na osrednji uspjeh na blagajnama kino-dvorana, što je Universal nagnalo da privoli Damona natrag u Jason Bourne iz 2016, koji je uprkos podjedanko slabim recenzijama ipak bio finansijski uspješan.

U intervjuima koje je tokom godina davao, Damon je izražavao sumnju da će se još jednom vratiti ulozi. Još 2019, Frank Marshall, jedan od glavnih pokretača franšize, najavio je da se Universal zanima za stvaranje još jednog filma, ali nije otkrio hoće li Damon glumiti u njemu. Koliko je trenutni projekt vezan sa idejom iz 2019, ostaje otvoreno pitanje, a više detalja očekujemo kako produkcija bude sazrijevala.

Prethodna
Christopher Nolan o opasnosti nestanka streamovanih filmova
Sljedeća
Hoult pregovara za ulogu Lexa Luthora u "Superman: Legacy"