Christopher Nolan oštro o posljednjem potezu Warner Brosa

Christopher Nolan oštro o posljednjem potezu Warner Brosa

Jedan od najuvaženijih režisera u filmskoj industriji, Christopher Nolan, oglasio se jučer o svom stavu na posljednju odluku Warner Brosa, kojom je sveukupni filmski raspored ovog studija i distributera dodat ponudi streaming servisa HBO Maxa. Kako se moglo očekivati, njegovo gledište na ovaj potez nije blagonaklono.

Na upit novinara THR-a, Nolan je sročio kratak i nadasve jasan odgovor, u kojem je izjavio:

Neki od naših najvećih tvoraca filma i najvažnijih filmskih zvijezda su prije nekoliko dana otišli na počinak, misleći da rade za najbolji filmski studio, a potom su se probudili i doznali da rade za najgori streaming servis. Warner Bros. je imao nevjerovatnu mašinu za plasiranje djela filmskih tvoraca bilo gdje na svijetu, bilo da je riječ o kino-dvorani ili kod kuće, a oni sada rasklapaju tu mašinu dok govorimo o tome.

Potom je dodao:

Oni ne razumiju šta gube. Njihova odluka nema ekonomskog smisla, a čak i najležerniji ulagač na Wall Streetu može vidjeti razliku između prekida normalnog rada i potpune nefunkcionalnosti.

Warner Bros. se jučer oglasio sa novom izjavom, u kojoj su šefovi studija i distributera, Toby Emmerich i Ann Sarnoff, ponovili da je riječ tek o privremenom režimu izlaska, koji je namijenjen isključivo za kalendarsku 2021. iz koje se neće prenijeti u kalendarsku 2022. Nova izjava nije pomogla u umanjivanju odjeka izvorne najave, koja je obilježila prošli vikend sa crnim prognozama za izložbenu granu filmske industrije.

No, novi zaokret u priči bi mogla biti reakcija i moguća pravna intervencija od strane filmskih cehova, čiji članovi polažu pravo na određen procent sveukupne zarade jednog filma. Budući da će Warner Brosovi filmovi imati dva izvora prihoda (streaming na HBO Maxu te teatralno igranje), pitanje stoji kako će naplata za prvi vid biti raspoređena za članove tri glavna ceha, bez čije suradnje Warner Bros. neće moći snimati nove naslove.

Prethodna
Jeremy Irons se pridružuje postavi Scottovog filma "Gucci"
Sljedeća
15. PLJFF: Prizivanje zaboravljenog i potisnutog, prizivanje nade