Ciklus filmova “Kino festival“ petkom na FTV-u

Ciklus filmova “Kino festival“ petkom na FTV-u

Nakon izuzetno bogatog, sadržajnog i među gledaocima odlično prihvaćenog filmskog programa emitovanog u prošloj sezoni na Federalnoj televiziji, i ove jeseni FTV nastavlja sa ciklusom “Kino festival“.

Ciklus se otvara ovog petka, iza 22 sata, sa filmom rediteljice Kelly Reichardt Noćni pokreti, prikazanom na festivalu u Veneciji, te nagrađenom na festivalima u Deauvilleu i Valladolidu. Film prati troje radikalnih ekoloških aktivista koji namjeravaju dići u zrak branu hidrocentrale jer su uvjereni da šteti okolišu. 

Nastavlja se sa filmom Tamna bajka, reditelja Damiana i Fabia D'Innocenzo, koji nas vodi u predgrađe Rima, usred ljetne žege, i priča nam priču o njegovim stanovnicima, ljudima sa ruba srednje klase, o muškarcima i ženama koji strahuju da će se njihovi snovi i nadanja i sve što su gradili u životu možda urušiti. Film je osvojio preko 20 nagrada, a izdvaja se ona na festivalu u Berlinu za najbolji scenarij.

Nježno, mađarskih reditelja Laszla Csuja i Anne Nemes, film je o opsesiji bodibildingom, romantici, (ne)ispunjenosti i ljubavi ispričan između serija ponavljanja i brojanja kalorija. Nježno je prvi mađarski film koji je premijerno prikazan u takmičarskom dijelu festivala Sundance, a prikazan je i na festivalima u Trstu, Clevelandu, Brusselsu, Hong Kongu, i na Raindance Film Festivalu.

Kraljevstvo izlazećeg mjeseca je drama sa elementima komedije jednog od najznačajnijih savremenih američkih reditelja, Wesa Andersona. Filmovi Wesa Andersona poznati su po bijegu od realizma i oslanjanju na stilizirane, umjetne svjetove, dok su mu likovi uglavnom nesavršeni i neprilagođeni, ekscentrični. Svoj jedinstveni vizuelni i narativni stil Anderson nam donosi i u Kraljevstvu izlazećeg mjeseca, filmu koji je imao nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija, nominaciju za Zlatnu palmu u Cannesu te koji je osvojio preko 30 filmskih nagrada. U filmu glume Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton i Jason Schwartzman, koji je stalni glumac u filmovima Wesa Andersona.

Do kraja septembra, u ciklusu “Kino festival“ biće prikazan i film O beskonačnosti, švedskog reditelja Roya Anderssona, koji je 2019. godine osvojio Srebrnog lava u Veneciji za najboljeg reditelja. Sa filmom O beskonačnosti Roy Andersson je u svoj bogati filmski opus dodao osvrt na ljudski život u svoj svojoj ljepoti i okrutnosti, sjaju i banalnosti.

Prethodna
SAG-AFTRA dopušta nastavak snimanja "Walking Dead" spin-offa
Sljedeća
Marvel preustrojava raspored TV serija za 2024.