Despicable Me 4: Veliki žuti smokiji su ukrali film

Piše: Sead Vegara

Digitalni lutkari iz Illuminationa, animacijske divizije filmskog studija Universal, četvrti put pričaju priču o negativcu koji je postao pozitivac, prešavši put od zloće kamenog srca do brižnog oca i ljubljenog muža. Riječ je, naravno, o animiranoj franšizi Despicable Me (Grozan ja, 2010 – 2013 – 2017 – 2024.), s time da su urađena i dva svojevrsna prequela, Minions (Malci, 2015) i Minions: The Rise of Gru (Malci 2: Gruov početak, 2022).

Grozan ja 4; režija: Chris Renaud & Patrick Delage; glasovi: Steve Carell, Kristen Wiig, Pierre Coffin, Will Farrell; 2024.

IMDb rejting: 6.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 53%

Negativac u priči ispočetka je Gru (glas Stevea Carella), dok su Malci – njegovi pomoćnici – izgleda velikih žutih smokija (glas im posuđuje Pierre Coffin), ti koji u bukvalno svakom od nabrojanih CGI animiranih uradaka kradu kompletan kadar, iako se može reći da kradu kompletan film. Ali, da ne pretjerujemo. U svakom slučaju, (po)najbolji momenti u najnovijem Despicable Me 4 upravo su oni sa Malcima, a takvav je cijeli film.

Dvojac digitalnih lutkara, Chris Renaud i Patrick Delage, reditelji iza naslova, sa armijom ljudi iza sebe, uspjeli su stvoriti toliko privlačno i komično ostvarenje, služeći se svim sredstvima koje su im bila na raspolaganju, a u biti, kada je riječ o CGI animiranom filmu, kako kažu: “Nebo je granica!“ Stoga, uspijevaju u priči pronaći, protkati detalje zanimljive i dovoljno dopadljive da ispripovijedaju storiju, već u proteklih pet naslova, ustanovljenom animacijom i još toliko šarolikom lepezom karaktera i nadasve živopisnih likova.

Scenaristički duo, Ken Daurio (koscenarista na sva četiri filma) i Mike White, možda se nisu iskazali u ispisivanju baš-baš kvalitetnog predloška, ali ono u čemu su uspjeli, jeste činjenica da će vas, dok budete gledali Despicable Me 4, zaboljeti trbuh od smijeha. A priča, ukratko, se ogleda u sljedećem: Gru i njegova porodica, usvojene kćerke Margo (glas Mirande Cosgrove), Agnes (glas Madison Skyy Polan), Edith (glas Dane Gaier), te supruga Lucy (glas Kristen Wiig) i beba Gru Jr, moraju da napuste svoj ugodni život bježeći u novi dom u programu zaštite svjedoka, nakon što zlikovac Maxime Le Mal (glas Willa Farrella), pobjegne iz strogo čuvanog zatvora i namjeri se da pronađe Grua i osveti mu se za poniženje koje je pretrpio još nekada davno dok su obojica pohađali srednju školu za zlikovce.

Dovoljno je samo nekoliko detalja da ubace u animirani film, onih kojima odaju počast i prave omaž kultnim filmovima, a prepoznaćete svi momente iz Terminatora 2: Judgment Day  (Terminator 2: Sudnji dan, 1991), te CGI animiranog remek-djela Brada Birda, The Incredibles (Izbavitelji, 2004). Pomniji pratitelji pokretnih slika uočit će još masu detalja, ali neće vam biti pravo i drago što Grozan ja 4 traje samo koji minut više od sat i po, jer su vam likovi toliko dragi da prosto želite provesti što više vremena sa njima uživajući u prefinjenoj animaciji i preslatkim šalama.

S obzirom da smo od Pixara naučili na naslove zanimljive i djeci i odraslim, iz Illuminationa, kako je vrijeme pokazalo, ako ne bolje, onda možemo očekivati približno isto.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Horizon: Ples sa vukovima na Divljem zapadu
Sljedeća
A Quiet Place: Day One – Što tiši budete, više ćete čuti