Horizon: Ples sa vukovima na Divljem zapadu

Piše: Sead Vegara

Epsko trajanje za epsku temu! Toliko trebate da znate kada se uputite u hram sedme umjetnosti na projekciju novog filma u režiji Kevina Costnera, Horizon: An American Saga – Chapter 1 (Horizont: Američka saga – 1. poglavlje, 2024). Naravno, još podataka bi bilo zgodno imati, ali ono što se još da otkriti o filmu, a da se ne pokvari ugođaj gledanja, svakako ne može stati u prvu rečenicu. Iz samog naslova se da iščitati da je riječ o filmu epskog zamaha, još i westernu (ni manje ni više nego u četiri poglavlja) i to onome na tragu legendarnog Johna Forda (The Searchers, 1956).

Horizont: Američka saga – 1. poglavlje; režija: Kevin Costner; uloge: Sienna Miller, Kevin Costner, Sam Worthington, Danny Huston; 2024.

IMDb rejting: 7.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 46%

Pobrinuo se Costner da za tri sata trajanja filma (koji nikada ne postaje dosadan) vidite samo naseljavanje Divljeg zapada, Indijance na ratnoj stazi, plaćenike i lovce na indijanske sklapove, rastavljenu porodicu... Sve te niti priče Costner drži u sigurnim pripovijedačkim rukama preplićući ih sa mnogo takta, znalački orkestrirajući mnoštvom likova, režirajući sa poletom i na koncu ostavljajući vas bez daha prekrasnim prizorima ranog američkog Divljeg zapada.

Postoji scena u filmu u kojoj se vodi rasprava između trojice vojnika, različitih po rangu, pukovnika Houhgtona (Danny Huston), narednika Riordana (Michael Rooker) i poručnika Gephardta (Sam Worthington), gdje daju toliko jasno i brutalno proročanstvo budućnosti doseljenika i domorodačkog stanovništava, Indijanaca, koji će također imati isto toliko značajnu i apostrofiranu scenu u kojoj će opisati sudbinu koja će ih na kraju zateći.

Iako je Costner već u par navrata običavao posvetiti se pravljenju pokretnih slika koje tematiziraju Divlji zapad, prije svega naslov iz 1990. Dances with Wolves (Ples sa vukovima), sedmerostruki dobitnik Oscara, između ostalih za Najbolji film i režiju, u kojem je u pravom svjetlu prikazao Indijance, način na koji su ih tretirali doseljenici i američka vojska, sada u novom filmu daje veću (ako je ikako moguće nakon ovog oskarovca), grandiozniju sliku doseljenika i njihovog odnosa prema domorodačkom stanovništvu.

Sve to je tako složeno i slobodno možemo reći vješto utkano u filmu koji će vas zapanjiti, zaintrigirati, znatnim dijelom i zaprepastiti. Koliko je velika priča u pitanju govori i činjenica da je Costner na umu imao da snimi film iz četiri poglavlja, a već drugo nas očekuje u augustu ove godine. Kada napokon dočekamo nastavak biće izgledno da se određene niti priče (napokon) ujedine, dok nas još dva poglavlja dalje ostavljaju u iščekivanju i nadi da se sve dobro završi za likove koje smo počeli pratiti.

Da, još vrijedi napomenuti i to da se Costner pored režije i koatorstva na sceanariju (sa Jonom Bairdom), pojavljuje i pred kamerom kao trgovac konjima, Hayes Ellison, koji će se nađi usred nevolje sa “prodavačicom ljubavi“ čija sestra krije tajnu o svom djetetu. Naposljetku, august nije daleko, a što se tiče trećeg i četvrtog poglavlja ove amričke sage o Divljem zapadu, sudićemo kada dođe vrijeme.     

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
The Bikeriders: Opako zabavan
Sljedeća
Despicable Me 4: Veliki žuti smokiji su ukrali film