Dodijeljene nagrade na 16. Beldocsu

Dodijeljene nagrade na 16. Beldocsu

Najbolji film Srpskog takmičarskog programa 16. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs je Vodič za obalska utvrđenja, autorice Tijane Petrović.

Na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci žiri Srpskog takmičarskog programa, u sastavu Tsveta Dobreva, Mari Kloos i Nikola Spasić Gran Prix je uručio Petrović za “stručno napravljen dokumentarni film koji istražuje odnos između ljudi i prirode“.

“U pitanju je vizuelno impresivan esej koji spretno integriše raznolik materijal. Film koji istražuje strukturu zemlje, sa ciljem da prikaže strukture vojne moći“, naveo je žiri.

Nagradu za najbolju kameru, koja “kaže toliko stvari pod okriljem fantazije”, žiri je dodijelio Dragani Jovanović za Aurorin san.

“Iznenađena sam da je uopšte mogu će na ovaj način napraviti film, da sam uspela da ga završim. Šokirana sam da smo nagrađeni za najbolju kameru s obzirom da smo snimili film Skype snimačem“, rekla je Jovanović primajući nagradu.

Nagrada za najbolju montažu pripala je Luki Papiću i Srđanu Vuči za Prizvan i pozvan, koji su se zahvalili žiriju što je prepoznao da je “proces montaže trajao jako dugo i bio je komplikovan“.

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa Basil Tsiokos, Reka Valerik i Maša Seničić ocijenili su da je najbolje djelo u toj kategoriji ThIIIrd (Treći) libanonskog autora Karima Kassema.

“Film Kassema uvlači nas u priču razoružavajućim i spretnim promjenama perspektive koje stvaraju ubjedljiv dijalog između realnog i fiktivnog svijeta“, smatra žiri.

Posebno priznanje pripalo je za “svjež i melanholičan film“ Sergiju Guataquiri Sarmientu za ostvarenje Zbogom divljaku.

“Duboko mislim da smo stvaraoci uspomena, a možemo ih praviti samo ako smo osjećajni ljudi. Pokušavam praviti emotivne filmove“, rekao je Sarmiento.

U kategoriji Kratki dokumentarni film, žiri koji su činili Maja Novaković, Sara Ferro i Sead Šabotić, odlučio je da od 15 ostvarenja glavna nagrada pripadne filmu Silos u Budimpešti Zsofije Paczolay, a specijalno priznanje za Zlo vatre Alice Brygo.

Najbolji film Teen selekcije je I kralj reče: Kakva fantastična mašina autora Alexa Danielsona i Maximiliena Van Aerterycka, koji po ocjeni žirija govori o razvoju tehnologije, društva i mentaliteta.

Međunarodna nagrada Eurimage Audience za najbolju režiserku, koja donosi 30.000 eura za sljedeći projekat, pripao je Anni Hints za film Sestrinstvo suhe saune. Žiri koji su činili Beatrice Fiorentino, Stefan Arsenijević i Ksenija Zelenović, ocijenio je da je Hints napravila “arhetipsko, hipnotičko i intimno, hrabro politički angažovano ostvarenje“.

“Ne smijemo se izvinjavati za ono što osjećamo, za naše srce. Neka naše srce priča. Imajmo hrabrosti da to dijelimo i da slušamo. Posebno je da imamo sigurna mjesta, gdje ranjivost može biti oslušana i viđena. To prevazilazi polove“, poručila je Hints.

Nagradu je osnovao fond Vijeća Evrope Eurimage sa ciljem promovisanja rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji. Ove godine se dodjeljuje osmi put, na raznim međunarodnim festivalima, a Beldocs je prvi dokumentarni.

Beldocs je otvoren 10. maja i završen u srijedu 17. maja, a u ukupno 13 programskih cjelina prikazano je 105 filmova.

Prehodna
Ognjen Glavonić prvi rezident Zaklade Lopud
Sljedeća
Još jedan štrajk na pomolu u Hollywoodu