Dokumentarci poznatih autora na Beldocsu 2023.

Dokumentarci poznatih autora na Beldocsu 2023.

Na predstojećem Beldocs festivalu, koji se održava od 10. do 17. maja, publika će imati priliku da pogleda brojne filmove eminentnih savremenih autora, među njima socijalnu satiru Rubena Östlunda, biografski film o jednoj od najplodnijih spisateljica današnjice Stiga Björkmana, autoportret Andréa Bonzela, eksperimentalni film o evoluciji Zemlje Deborahe Stratman, kao i dokumentarce Lava Diaza i Jamesa Benninga koji putem rekonstrukcije pojedinih historijskih događaja dodiruju kritične tačke savremenog društva.

Mongoloid sa gitarom (The Guitar Mongoloid), švedskog majstora socijalne satire Rubena Östlunda je film o ljudima koji žive izvan normi, u izmišljenom gradu Jöteborgu. U ovom ostvarenju koje prkosi tradicionalnim narativnim kanonima, akteri glume sami sebe: dvanaestogodišnjak pravi punk pjesme, odrasli muškarci se igraju oružjem, neurotična žene tokom euforične epizode srlja u samouništenje. Autor višestruko nagrađivanog filma Trougao tuge pruža nam sliku švedske svakodnevice kakvu nismo imali prilike da vidimo.

Džojs Kerol Outs: Tijelo u službi uma (Joyce Carol Oates: A Body in the Service of Mind) je biografski film o nagrađivanoj savremenoj spisateljici, čiji je život sve do sada, bio skriven od očiju javnosti. Švedski reditelj Stig Björkman čiji je dokumentarac Ingrid Bergman – njenim rečima igrao na Beldocsu, ovoga puta dolazi sa filmom o umjetnici koja je često opisivana kao “najistaknutija žena od slova Amerike”. Tokom plodne karijere Carol Oates je napisala više od 100 knjiga različitih žanrova. Ona i dalje kontinuirano objavljuje više od jedne knjige godišnje. Zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu, autor dobija pristup njenom jutarnjem pisanju, šetnji sa suprugom, i priliku da uroni u njenu stvaralačku samoću.

Ljubav do besa (Flickering Ghosts of Loves Gone By) francuskog autora Andréa Bonzela nagrađen je na filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine. Kroz amaterske i anonimne filmove koje je sakupljao još od djetinjstva, autor se osvrće na svoj turbulentan život. Krhke, smješne i dirljive slike, fragmente priča i osjećanja, autor koristi kao materijal putem kojeg ispituje sopstvenu prošlost, i historiju svoje porodice, koja je obilježena opsesijama filmom i seksom. Ovaj izmišljeni autoportret, ćudljiv i barokni, predstavlja živopisnu odu filmu i životu.

Posljednje stvari (Last Things), američke multimedijalne umjetnice i rediteljice Deborahe Stratman poslije Sundancea i Berlinalea stiže na Beldocs. Ovaj eksperimentalni dokumentarac vraća nas milijardu godina unazad, do formiranja prvih stijena na Zemlji i početka izgradnje naše atmosfere, i to prikazujući evoluciju i izumiranje iz perspektive kamenja i različitih budućih drugih. Sastavljen od impresivnih vizuelnih detalja, citata iz različitih tekstova, i tumačenja stručnjaka, ovaj film podsjeća nas da se prošlost pamti i nalazi upravo u sadašnjosti.

Alensvort (Allensworth), film poznatog američkog majstora pejzažne kinematografije Jamesa Benninga premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu i govori o izgubljenom gradu u kalifornijskoj centralnoj dolini, koji su izgradili Afroamerikanci početkom 20. vijeka. Sniman toku godinu dana, dokumentarac posmatra grad kroz prizmu tadašnjeg političkog i društvenog konteksta, s namjerom da skrene pažnju na njegov kulturno-historijski značaj.

Priča o Filipinskom nasilju (A Tale Of Filipino Violence) filipinskog nezavisnog filmskog stvaraoca i kritičara Lava Diaza vodi nas u doba tiranskog režima Ferdinanda Marcosa tokom druge polovine 20. vijeka. Servando Monzon VI poslije smrti svoga djeda nasljeđuje poslove moćnog klana, postaje novi feudalni gospodar i kapitulira pod Marcosovim nastojanjima da kontroliše Filipine. Svjestan duge historije nasilja u svom klanu i državi, Monzon VI predviđa brutalnu budućnost Marcosove diktature. Ovo ostvarenje preispituje generacijsku traumu, njen uticaj na politički razvoj nacije, i funkcioniše kao alegorični prikaz stanja u zemlji kojom trenutno vlada sin bivšeg diktatora.

Prethodna
Prijave za Talent Camp Odense otvorene do 22. maja
Sljedeća
Michael Douglas bit će nagrađen Zlatnom palmom