Dokumentarcu "Čobo" priznanje na Festivalu sportskog filma

Dokumentarcu "Čobo" priznanje na Festivalu sportskog filma

Nakon festivala u Budvi i nagrade za najbolji kratkometražni film, dokumentarac Čobo, u produkciji Federalne televizije, autora Muhameda Bikića, dobio je i posebno priznanje na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma "Zlatibor 2023. – pod sjajem zvezda".

"Hvala organizatoru odlično organiziranog festivala i žiriju koji je nakon prošlogodišnjeg za 'Željinu stotku' i 'Škiju' ove godine dodijelio priznanje i za 'Čobu'. Sljedeće 2024. je 40. godišnjica od olimpijade u Sarajevu. Dakle, vidimo se naredne godine sa novim dokumentarcem Federalne televizije koji će podsjetiti na vremena kada je Sarajevo bilo centar svijeta", rekao je autor Muhamed Bikić.

Specijalni žiri Festivala proglasili su za najbolji film Najbolji golman na svetu, autorice Katarine Sinđelić, kojem je dodijeljen Grand Prix. Nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrijednostima u sportu dobio je Ko sam ja – Elena Karavcov, autora Yosukea Hosoia. Nagrada za najbolji film o ličnosti u sportu dobio je Kobrin put do Zvezda, autora Aleksandra Stankovića. Nagrada za najbolju fotografiju, dizajn i inovativnost zaslužno je odnio Egoland, autora Ignasia Lopeza.

Nagrada "Dinko Tucaković" za najbolju režiju dokumentarnog filma – Srećna trinaestica, autora Tonia Ristovskoga. Nagrada za najbolji igrani film – Edi, autora Jana Vrhovnika. Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film – Legende Čaira, autora Vladimira Ristića. Nagrada za najbolji srednjemetražni dokumentarni film – Kako smo zavoleli basket, autora Vladimira Pajića i Petra Petrovića. Nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film – Kris Nikić - Ajronmen priča, autora Jena Stafforda.

Posebna priznanja za doprinos filmskoj umjetnosti i sportu za dokumentarne filmove dobili su i dokumentarci – Kad stvarnost prevaziđe maštu, autora Nemanje Nešića i Do cilja, autorice Danijele Dragojević.

Festival je član Svjetske organizacije sportskog filma sa sjedištem u Milanu, a organizuju ga Udruženje Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor, Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

Prehodna
Hrvatski filmovi na Netflixu
Sljedeća
Holivudski glumci ipak dolaze na Venice Film Festival