Hrvatski filmovi na Netflixu

Hrvatski filmovi na Netflixu

Hrvatski korisnici Netflixa ovih dana na ovoj platformi mogu pogledati čak dva hrvatska dugometražna igrana filma.

Riječ je o filmovima Dnevnik Pauline P. Nevena Hitreca, koji je trenutno najgledaniji među domaćim korisnicima, te komedija Nosila je rubac črleni Gorana Dukića.  

Dnevnik Pauline P. na Netflixu je dostupan od 18. augusta i otad se ne "skida" s popisa od deset najgledanijih naslova u Hrvatskoj, dok je trenutno na broju jedan. Dnevnik Pauline P. je nastao pod okriljem kuće Jaka produkcija, a temelji se na istoimenom dječjem romanu, ujedno i školskoj lektiri za treći razred osnovne škole, autorice Sanje Polak. Film prati Paulinu P. samouvjerenu i duhovitu učenicu 3.c razreda. Ona je individualac koji uvijek govori svoje mišljenje i pronalazi rješenja. Njezin život ispunjen je školskim i obiteljskim događajima, te duhovitim kritikama stvarnosti.

Naslovnu ulogu Pauline P. igra Katja Matković, a u ostalim ulogama pojavljuju se još Aria Dunda, Ramona Ivanda, Tom Rushaidat, Jakov Švarc i Darin Pavišić. Producent filma je Jure Bušić, izvršni producent Hrvoje Habeković, distributer tvrtka Jučer d.o.o. Film je ovog proljeća bio u redovnoj kino-distribuciji u Hrvatskoj te ga je na velikom platnu pogledalo sveukupno preko 86 hiljada gledatelja. Film je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje osnovnoškolcima.

Među novim naslovima dostupnima za streaming, na Netflixu se ovih dana našla i komedija Nosila je rubac črleni reditelja Gorana Dukića i scenaristice Sandre Antolić. Prvi je to dugometražni igrani film na kajkavskom nakon pola stoljeća. Nosila je rubac črleni komedija je u kojoj se kao glavni protagonisti pojavljuju Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba, a veseloj atmosferi pridonosi muzika Cinkuša i Marka Firsta, te pjesme koje je napisala scenaristica Sandra Antolić.

U glavnim ulogama su Nataša Dorčić kao kuma Anka i Tesa Litvan kao Ančica, svinja Beba, a glume još brojni poznati domaći glumci: Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Jadranka Đokić, Pjer Meničanin, Ljubo Zečević (Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu), Krešimir Mikić, Jan Kerekeš i drugi. Goran Navojec posudio je glas prascu Rokiju, a Janko Popović Volarić imao je ulogu glavnog naratora.

Producentica je Nina Petrović (Švenk d.o.o), a film je nastao u koprodukciji s Antitalentom iz Hrvatske i Vertigo Visual iz Sjeverne Makedonije.  Film je bio među pet najgledanijih domaćih naslova u kinima u 2022. s 18.052 gledatelja. Pregovore za oba naslova s Netflixom je vodila tvrtka Jučer d.o.o.

Prehodna
Objavljen program 6. AJB DOC Film Festivala
Sljedeća
Dokumentarcu "Čobo" priznanje na Festivalu sportskog filma