The Edge of Heaven: Majstor međuljudskih odnosa

the edge of heaven3Piše: Marinela Domančić

Dobitnik priznanja za najbolji scenario na kanskom festivalu, Fatih Akin, poklonio se i pred sarajevskom publikom na još davno održanom 13. Sarajevo Film Festivalu, a publika se mogla uvjeriti koliko je mladi Nijemac turskog porijekla zaslužio ovo priznanje. Zaista, scenario je najjača strana ovog poprilično složenog, sporog, dubokog i emocijama krcatog djela u kojem se Akin školski precizno služi retrospekcijom. Potočići individualnih sudbina prepliću se, zatim teku uporedo i bez dodira, da bi se na kraju slili u moćnu rijeku komplicirane priče o umiranju, praštanju, ljudskim pravima, obiteljskim relacijama, ljubavi...

Na rubu raja; režija: Fatih Akin; uloge: Baki Davrak, Nurgul Yesilacay, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla, Patrycia Ziolkowska, Nursel Koese; 2007.

IMDb rejting: 7.9/10

Rotten Tomatoes rejting: 89%

the edge of heaven posterBaki Davrak (koji, hm, fizički nekako nalikuje reditelju) fenomenalan je u ulozi univerzitetskog profesora Nedžata koji se gnuša očeve veze sa prostitutkom dok u nesretnoj ženi ne otkrije ljudsko biće koje ne vidi drugog načina da zaradi za školovanje svoje kćerke. Nakon što otac slučajno, u pijanom stanju, ubije svoju družicu, Nedžat polazi u potragu za kćerkom koja je politička aktivistica. Tijekom potrage ima možda previše koincidencija i scena u kojima se likovi susreću a da toga nisu svjesni, što se autoru možda i može zamjeriti, no efekti emotivnog vođenja glavnih junaka, okupljenih oko dvije apsurdne i besmislene smrti, takvi su da se ove zamjerke lako daju staviti po strani.

Akin je majstor međuljudskih odnosa – relacije između oca i sina, oca i ljubavnice, majke i kćerke te dvaju djevojaka znalački su prikazane. Malobrojnim, pravovremenim potezima i ograničenim dijalozima koji su protkani mnogim tišinama postiže se izvanredan efekat slojevitosti i zamršenosti koji odličan odabir glumaca još više naglašava (pored Davraka, posebno isticanje zavrjeđuje sada već vremešna Hanna Schygulla premda su i mlade Nurgul Yesilacay i Patrycia Ziolkowska na visini zadatka). Posebnu pažnju obratite na svršetak filma. Rasplet koji se ne vidi, ali se jasno sluti, učinit će da ostanete ispunjeni osjećajem mirnog, radosnog i pozitivnog iščekivanja.

[youtube height="HEIGHT" width="WIDTH"] https://www.youtube.com/watch?v=i8rhDyhIloM[/youtube]

Prethodna
Mad Max: Fury Road - Istinska majstorija Georgea Millera
Sljedeća
Horrible Bosses 2: Koliko kritičari znaju upropastiti film