Horrible Bosses 2: Koliko kritičari znaju upropastiti film

horrible bosses 2Piše: Mirnes Alispahić

Godina 2011. je bila vrlo solidna kada su komedije u pitanju, a jedna od najboljih je bila Horrible Bosses. Podsjećanja radi, riječ je o komediji u kojoj se tri prijatelja pokušavaju riješiti svojih šefova jer ih ovi maltretiraju na poslu, pa smo tako dobili jednu strašno dobru komediju sa sjajnom glumačkom ekipom. S obzirom na uspjeh tog filma, bilo je očekivano da ćemo gledati nastavak koji je tri godine poslije, sa malim izmjenama u ekipi, i ugledao „mrak kino dovrana“. Više iza kamere ne sjedi Seth Gordon već Sean Anders, koji je na sebe preuzeo i pola scenarističke dužnosti uz svog starog saradnika Johna Morrisa, zamijenivši tako i originalne scenariste Johna Francisa Daleya i Jonathana Goldsteina.

Kako se riješiti šefa 2; režija: Sean Anders; uloge: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Jamie Foxx, Chris Pine, Kevin Spacey, Christoph Waltz; 2014.

IMDb rejting: 6.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 35%

Ukoliko ste upoznati sa radom Andersa i Morrisa znate kakva vas vrsta humora očekuje pa se samim time i humor odmiče od onog iz prvog dijela. Mnogi kritičari su humor u filmu nazvali pretjeranim i niskim i ostalim, ne baš pohvalnim, pridjevima. Problem sa profesionalnim kritičarima je taj što znaju biti prepotentni, napuhani šupci koji se ne znaju opustiti. Neću reći da nekad ne znaju pogoditi, ali nekad znaju i previše srati. U slučaju filma Horrible Bosses 2 definitivno previše seru.

horrible bosses 2 posterNakon što su se riješili svojih šefova u prvom dijelu, Nick, Kurt i Dale su privatni poduzetnici. Barem to žele postati sa svojim novim izumom veoma bizarnog imena, "Shower Buddy". Da bi zaradili na svom izumu, potrebna im je podrška. Tu na scenu stupa Bert Henson, koji ih izigra, a tri prijatelja sada moraju smisliti novi plan kako bi povratili svoj novac i spasili svoj posao. Naravno, kad su njih trojica u pitanju plan ne ide baš onako kako su zamislili pa ubrzo upadaju u još jednu ludu avanturu u kojoj im se pridružuje i nekoliko likova iz prvog dijela. Kako se riješiti šefa 2 donekle humorom odmiče od svog prethodnika, ali ne u smislu da nije smješniji već je vrsta humora nešto drugačija, prostačka, reklo bi se. Nekome to leži, nekome ne leži i u tome je najveći problem. Glavni trojac, Jason Bateman, Charlie Day i Jason Sudeikis briljiraju u svojim ulogama, a ni ostali ništa manje ne zaostaju za njima, posebno maestralni Christoph Waltz i Kevin Spacey.

Ovo je jedna od onih komedija gdje vlada strašno dobra hemija između cijele ekipe i ovdje je to jasno vidljivo i to je najvažniji element zašto film valja. Nekome će zasmetati ta vrsta prostačkog humora, ali ako vam to ne smeta, zasigurno ćete uživati u jednoj od najboljih komedija prošle godine.

[youtube height="HEIGHT" width="WIDTH"] https://www.youtube.com/watch?v=utriEZFno0E[/youtube]

Prehodna
The Edge of Heaven: Majstor međuljudskih odnosa
Sljedeća
Happy Endings: Film koji je potreban regionalnoj kinematografiji