8. Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam

8. Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam

Osmo izdanje Festivala muzičkog dokumentarnog filma – Dok’n’Ritam biće održano od 20. do 23. septembra ove godine u Domu kulture “Studentski grad“ u Beogradu.

Sandra Rančić, umjetnička direktorica i osnivač Festivala je o novom izdanju izjavila: “Osmo izdanje Dok’n’Ritam Festivala održava se pod sloganom SUPER 8 za večnost, inspirisanim simbolikom broja osam koji u sebi nosi beskonačnost, odnosno spoznaju o tome da je promena neprekidna. Posle pauze uslovljene promenom festivalskog termina pokazaćemo osnovnu misiju Festivala, a to je afirmacija žanra i očuvanje muzičkih dokumenata. Kada je 2016. godine naš Festival pokrenut u regionu gotovo da nije bilo muzičkih dokumentaraca prepoznatih i podržanih od strane institucija. Filmovi su nastajali uglavnom zahvaljujući entuzijazmu, ljubavi i upornosti autora. Ove 2023, slika se potpuno promenila, snima se sve više i u zemlji i regionu, i komercijalni kapacitet muzičkog filma je sve vidljiviji. Iz godine u godinu, sve je više stvaraoca koji se interesuju za produkciju muzičkog dokumentarnog filma, odnosno filma koji postavlja u centar muzičare i njihova dela iz svih žanrova.“

“Mi na Dok’n’Ritam festivalu pružamo priliku da naša publika zaviri u njihove sudbine, krize, procese i životne faze dok nam stvaraju dela za večnost. Ulažemo sve resurse da oni budu vidljiviji i što kvalitetniji – sa svakom nagradom koju dodeli stručni žiri sa jedne, i publika sa druge strane, postavljamo nove reference. Note su večne. Reflektori su usmereni, oko kamere beleži sve. Baza je čvrsta vera da je stvaranje dela u ljubavi ekvivalent vanvremenskom kvalitetu,” zaključuje umjetnička direktorka.

Vizuelni identitet festivala osmislio je Goran Dimić, a i ove godine festivalsku publiku očekuje bogat takmičarski, ali i prateći programi i koncerti.

Prethodna
Film ”Sirin“ crnogorski kandidat za Oscara
Sljedeća
Box office: "The Nun II" ispred "A Haunting in Venice"