Film ”Sirin“ crnogorski kandidat za Oscara

Film ”Sirin“ crnogorski kandidat za Oscara

Dugometražni igrani film Sirin reditelja Senada Šahmanovića, producentske kuće Cut-Up iz Podgorice, crnogorski je kandidat za 96. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke, Oscar, u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film.

Odluku je jednoglasno donijela Selekciona komisija Ministarstva kulture i medija u sastavu: Sehad Čekić, producent – predsjednik i članovi: Relja Eraković, direktor fotografije, Gojko Berkuljan i Vuk Marković, reditelji, Vesna Vujošević Labović i Julija Milačić Petrović Njegoš, glumice i Biljana Vušović, producentkinja.

Radnja filma prati Natali koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova devedesetih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom budućnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.

Film Sirin je sniman prema scenariju Senada Šahmanovića i Klaudije Bottino. Producent filma je Veliša Popović i kompanija Cut-Up iz Podgorice, dok su koproducenti  Sekvenca (Hrvatska), On Film Production (Albanija), Buka (Kosovo) i Dokument (BiH). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od strane filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimages.

Uloge u filmu tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Prethodna
ZFF: Otvorene prijave za radionicu izrade filmskih trailera
Sljedeća
8. Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam