Film "Praznik praznine" Jasmina Durakovića stiže u bh. kina

Film "Praznik praznine" Jasmina Durakovića stiže u bh. kina

Kino-premijera i distribucija filma Praznik praznine kreće od petog oktobra ove godine u svim domaćim kinima.

Praznik praznine je dramski krimić radnjom smješten u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga, koje je pozajmljivao drugima i koje hoće da vrati, bezuspješno traži vlastiti identitet. Te knjige su povod i za seriju tragičnih slučajeva i ubistva. Zanimljivo da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu. Istovremeno, film je prikaz duboke društvene i moralne krize današnjeg Sarajeva i BiH, koji mnoge neće ostaviti ravnodušnim.

Ovo je peti dugometražni igrani film Jasmina Durakovića (Nafaka, Sevdah za Karima, Ja sam iz Krajine, zemlje kestena, The Final Barrier). U filmu glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, te niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarne ličnosti sarajevske umjetničke scene poput čuvenog konceptualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzhovića. Značajne uloge u filmu ostvarili su: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Haris Burina, Slaven Knezović i Nadine Mičić. Nedavno preminuli Mirsad Tuka u ovome filmu je imao jednu od svojih posljednjih uloga, za koju je dobio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Mostaru. Osim ove, film je dobio Grad Prix na festivalu Avant&Una u Bihaću za najbolji film, kao i nagradu u filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove u kategoriji “Work in Progess“.

Film je sniman u Sarajevu i na autentičnim lokacijama sarajevske umjetničke scene – u galerijama Charlama, cafe galeriji “Zvono“, Zemaljskom muzeju i Narodnom pozorištu Sarajevo. Direktor fotografije je Šahin Šišić, scenografiju su radili Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostim Adisa Vatreš-Selimović i Belma Žižko, zvuk Predrag Đorda, dok je montažer filma Fadil Komarica. Muziku i zvuk filma radio je Toni Lović, dok je vizuelni identitet za film uradila Sanja Kulenović. Producentice filma su Amira Kudumović i Angelina A. Duraković.

Film je, uz podršku Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta KS, nastao u produkciji DEPO-a i UG Scena, dok su koproducenti filma BHRT i Plavi Film/Media Acquisitions (Hrvatska).

Prethodna
Rukovodstvo WGA na sastanku sa voditeljima serija
Sljedeća
ZFF: Otvorene prijave za radionicu izrade filmskih trailera