Filmski retrovizor: "The Naked Gun: From the Files of Police Squad"

Filmski retrovizor: "The Naked Gun: From the Files of Police Squad"

Piše: Nino Romić

Ako tražite suhi humor, komediju u kojoj je sadržaj predstavljen smireno i anglosaksonski odmjereno, onda svoju potragu nastavite što dalje od The Naked Gun: From The Files of Police Squad s jednim i jedinim Lesliejem Nielsenom u glavnoj ulozi. U ovom naslovu ćete pronaći suštu antitezu gore opisanog, britanski nastrojenog humora, pošto je posrijedi punokrvna američka komedija apsurda sa dobrom dozom slapsticka.

Komedija sa tako izrazito fizikalnom komponentom je gotovo nestala u sadašnje vrijeme, pa je ugodno pogledati jedan primjer tog iščezlog stila, ili čak žanra. Štaviše, osvježavajuće je vidjeti takvu kinetičnost u komediji, sada kada smo unaprijed naviknuti na intertno stanje zabilježeno objektivom kamere u današnjim komedijama, koje je potom ispresijecano i ponovo spojeno u sobi za montažu.

Premda je komedija itekako fizikalna i živahna, ostali vidovi ovog klasika iz kasnih osamdesetih su prilično suzdržani. Radnja se bavi istragom Franka Drebina (Nielsen) pokušaja ubistva njegovog partnera Nordberga (O.J. Simpson), a ista ima linearni niz uvoda, zapleta i raspleta, bez skokova nazad u vrijeme radi objašnjavanja šala ili nečega sličnog. Komplikacije se stvaraju zbog posjete Njezinog Veličasntva, kraljice Elizabeth II Los Angelesu, ali i radi djelovanja Vinceta Ludwiga, kojeg Ricardo Montalbán, što će reći da je u pitanju sasvim pošten čovjek, stub zajednice i sol zemlje, a nikako glavni negativac. Mimo toga, film se uglavnom bavi arhetipima i stereotipima policijskih priča i likova kakve često susrećemo u njima.

Kontrast Montalbána i Nielsena kao redom strogo nastrojenog „ozbiljnog čovjeka“ i sprdačine od policijskog službenika je uz odlične izvedbe i čvrstu osnovu fizikalne komedije razlog zašto je The Naked Gun: From the Files the Police Squad ostao tako dugo u pamćenju ljubitelja klasika ovog žanra. Film navršava trideset i dvije godine starosti, ali u te tri pune decenije i komadića četvrte uopće nije izgubio na svojoj potentnosti.

The Naked Gun: From the Files of Police Squad je trenutno dostupan u ponudi Netflixa.

Prehodna
Deep Blue Sea: Zaron u scenarističko-morsku arheologiju
Sljedeća
Filmski retrovizor: "Spider-Man 2"