Fondacija za kinematografiju i SFF potpisali ugovor o podršci

Fondacija za kinematografiju i SFF potpisali ugovor o podršci

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus i administrativni direktor Sarajevo Film Festivala Dževad Mujan zvanično su potpisali novi rekordni ugovor o podršci u historiji postojanja Fondacije i najvećeg filmskog događaja na prostorima Balkana i Jugoistočne Evrope.

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH, a u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima projekata promocije bh. filma na festivalima i filmskim smotrama, Fondacija je alocirala ukupni iznos od 450.000 KM.

Shodno činjenici da je Sarajevo Film Festival u toku svog postojanja i djelovanja kako na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj filmskoj sceni tako i u bh. javnosti prepoznat kao najveći promotor bh. kinematografije i bh. filma odluka Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo bila je da se realizacija 29. SFF-a podrži sa novim rekordnim iznosom u kategoriji komplementarnih djelatnosti u vrijednosti od 200.000 KM.

S obzirom da realizacija 29. Sarajevo Film Festivala kreće 11. augusta održano je i zvanično potpisivanje ugovora o podršci, a tom prilikom je gospodin Mujan upoznao gospodina Beusa sa aktuelnim stanjem u pripremama ovogodišnjeg izdanja Festivala, te su razmjenili mišljenja oko realizacije aktuelnih projekata Fondacije što se posebno odnosi na digitalizaciju kino-dvorana u 13 gradova Federacije BiH koje treba da krenu sa radom početkom jeseni i koje će u budućnosti pružiti i Sarajevo Film Festivalu platformu za prezentaciju programa puno većem broju gledatelja u našoj zemlji.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo ove godine u okviru podrške komplementarnim djelatnostima nije zaprimila nijednu prijavu u kategoriji studentski film, pa je u kategoriji očuvanja arhivske građe bh. kinematografije podržana Kinoteka BiH sa projektom preventivna zaštita, arhivska obrada, čuvanje i prezentacija bh. filma. U kategoriji promocija bh. filma na filmskim festivalima i smotrama podržana je realizacija ukupno 13 filmskih festivala koji se realizuju u Bosni i Hercegovini, te šest projekata vezanih za promociju bh. filma na filmskim smotrama.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo poziva sve pravne subjekte koji stoje iza projekata podržanih u kategoriji komplementarne djelatnosti da se čim prije jave putem maila info@fondacijakinematografija.ba ili putem tel. 033 206 704. kako bi preuzeli i potpisali vlastite ugovore u podršci prema odluci Upravnog odbora.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi kolektivu Sarajevo Film Festivala i svim korisnicima koji su podržani na ovogodišnjem konkursu uspješnu realizaciju događaja i projekata.

Prethodna
Hollywood se oprašta od Paula Reubensa
Sljedeća
Warner Bros. protiv Warner Brosa zbog "Barbenheimer"