Mreže nezavisnih kino prikazivača: “Kino u vašem gradu!“

Mreže nezavisnih kino prikazivača: “Kino u vašem gradu!“

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo u je skladu sa, u cijelom svijetu, jedistvenim trendom fantastičnih rezultata domaćih i regionalnih filmskih ostvarenja u bh. kino-dvoranama, u 2022. godini krenuo u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH. Finaliziranjem ovog projekta fundamentalno je riješen problem kvalitetnog plasmana bh. i regionalnih filmskih naslova pred domaćom publikom koja je i njihova primarna ciljna skupina i stvorena je kvalitetna mreža nezavisnih kino-prikazivača u Federaciji BiH. Od danas 21. septembra počinju redovne filmske projekcije u multifunkcionalnim dvoranama lokalnih zajednica u Federaciji BiH u 12 gradova koje navodimo u nastavku:

NARODNO SVEUČILIŠTE LIVNO

JU KULTURNO SPORTSKI CENTAR KAKANJ

JU KSC BUGOJNO

JU CENTAR ZA KULTURU AHMED MURADBEGOVIĆ GRADAČAC

JU CENTAR ZA KULTURU GORAŽDE

HRVATSKI KULTURNI DOM NAPREDAK KISELJAK

DOM KULTURE ŽEPČE

CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE  TEŠANJ

KSC I RADIO ILIJAŠ

KULTURNO INFORMATIVNI CENTAR TOMISLAVGRAD

JU CENTAR ZA KULTURU I TURIZAM CAZIN

KINO DVORANA POSUŠJE  

Paralelno sa realizacijom projekta digitalizacije, Fondacija za kinematografiju podržala je i osnivanje Udruženja Mreža nezavisnih kino-prikazivača kao relevantnog faktora na tržištu kino-distribucije i prikazivanja u BiH. To će donijeti centralizovane odnose sa svim distributerskim kućama koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine, filmskim institucijama i organizacijama iz BiH, Evrope i svijeta, dobavljačima, partnerima i oglašivačima, a u čijem sastavu su upravna tijela kino-dvorana iz svih 12 gradova. Oni su obuhvaćeni projektom digitalizacije i modernizacije, kao i upravna tijela dvije kino-dvorane koje već duži period rade na teritoriji Federacije BiH: Dom kulture Maglaj i Narodni Univerzitet Konjic tako da ukupni broj članica udruženja broji 14 gradova.

Od danas sve gore navedene dvorane kreću sa redovnim filmskim projekcijama bh. i regionalnih filmskih naslova kao i svjetskih hitova na najmodernijoj opremi za digitalne projekcije koja uključuje digitalne laserske projektore BARCO i NEC, Dolby suround sistem zvuka i nova filmska platna a koja je instalirana u svih 12 gradova u devet Kantona Federacije BiH tokom jula ove godine. U prvoj sedmici prikazivanja na repertoaru Mreže naći će se hit Open Air programa 29. SFF-a, krimić Gorana Kulenovića i bh. koprodukcija Smrt djevojčice sa žigicama, svjetski hitovi Pravednik 3, Moje Grčko Vjenčanje 3, Barbie, Plaćenici 4, te animirani sinhronizovani hitovi Nindža Kornjače: Haos i Ričard Roda 2.

Važno je istaći da će se na redovnom repertoaru kino-dvorana Mreže do kraja 2023. i početkom 2024. godine naći čak pet novih bh. igranih filmova čija je produkcija završena u proteklih godinu dana uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo i to: Praznik praznine Jasmina Durakovića, Bosanski lonac Pave Marinkovića, Ekskurzija Une Gunjak, Umri prije smrti Ahmeda Imamovića i Ne skreći sa staze Emira Kapetanovića, koji će imati apsolutni prioritet u prikazivanju u kinima Mreže ispred svih ostalih naslova iz svjetske produkcije i to je fundamentalna odrednica rada po kojoj će se vršiti planiranje programa prikazivanja i u budućnosti.

Povodom početka redovnih filmskih projekcija u kinima Mreže nezavisnih prikazivača Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Antonio Beus ističe: “Upravni odbor Fondacije je ponosan na start Mreže neovisnih kino-prikazivača. Do konca godine očekujemo dovršetak projekta u segmentu opremanja kina opremom za koncesije i softvera za upravljene sustavom, a uskoro raspisujemo i novi natječaj za opremanje kino-dvorana u FBiH. Isto tako očekujemo odgovor EU oko opremanja tri dvorane u Sarajevu, Tuzli i Mostaru opremom koja će omogućiti slabovidnim i gluhim osobama užitak filmske projekcije. Ovaj zajednički projekat FBiH, Crne Gore i Hrvatske je težak dva miliona eura, a bit će finansiran iz sredstava EU u 85 procenata, a ostatak sredstvima Fondacije. Javnosti će uskoro biti objavljeni i rezultati razgovora sa lokalnim zajednicama oko izbora lokacije i lokalnog partnera za izgradnju najmodernijeg filmskog studija za bh. i regionalne produkcije.“

Svi zainteresovani mogu sve informacije oko programa prikazivanja kino-dvorana i svim aktivnostima Mreže nezavisnih kino-prikazivača pronaći na zvaničom Facebook profilu OVDJE.

Prethodna
Optimizam nakon sastanka između scenarista i studija
Sljedeća
Bh. naučno-fantastični film "Fugitive" ponovo u kino-dvoranama