Fondacija za kinematografiju: Projekat digitalizacije dvorana

Fondacija za kinematografiju: Projekat digitalizacije dvorana

Na inicijativu Julie-Jeanne Regnault, generalne sekretarke Udruženja direktora evropskih filmskih agencija (EFAD), koja je bila gošća Fondacije za kinematografiju u Sarajevu za vrijeme održavanja 29. Sarajevo Film Festivala, i koja je iz prve ruke upoznata sa kapitalnim projektom digitalizacije i modernizacije kino-dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH, protekle sedmice je održan online sastanak predstavnika Fondacije i Europa Cinemas, krovnog udruženja evropskih nezavisnih kino-prikazivača i CICAE, međunarodne konfederacije Art House kina.

Sastanku je ispred Europa Cinemas, prisustvovala Fatima Djoumer, CEO Europa Cinemas, panevropskog udruženja umjetničkih kina koje sada broji više od 3.000 kina u 744 grada širom evropskog kontinenta, dok je ispred CICAE sastanku pristvovao izvršni direktor Sebastian Naumann.

Europa Cinemas je od svog osnivanja podržan od strane Evropske komisije (Kreativna Evropa/Program MEDIA) i CNC-a (Francuska), prva je mreža kina koja se fokusira na evropske filmove. Nastao 1992. godine na inicijativu grupe od 30 bioskopskih izlagača, za 30 godina postao je mreža od skoro 1.221 bioskopa i 3.060 kina u 38 zemalja. Glavni ciljevi Europa Cinemas su pružanje operativne i finansijske podrške bioskopima koji se obavezuju da će značajan dio svojih projekcija dati nenacionalnim evropskim filmovima i pokrenuti aktivnosti za mladu publiku.

CICAE (Confédération Internationale des Cinémas d'Art et d'Essai) je neprofitno udruženje koje okuplja preko 2.400 umjetničkih kina sa više od 4.400 platna, u 45 zemalja svijeta, zahvaljujući saradnji 15 nacionalnih i regionalnih umjetničkih kuća bioskopske mreže (Belgija, Kanada-Kvebek, Čile, Francuska, Nemačka, Italija, Mađarska, Holandija, Poljska, Španija, Švedska, Švajcarska, Venecuela i zemlje arapskog govornog područja), kao i pojedinačne kino-dvorane, koje još uvek ne predstavljaju nacionalne mreže i festivale širom svijeta.

Po uvodnoj riječi Julie-Jeanne Regnault, predstavnici Fondacije za kinematografiju su vodeće odgovorne osobe krovnih prikazivačkih udruženja upoznali sa kapitalnim projektom digitalizacije i modernizacije kino-dvorana u lokalnim zajednicama Federacije BiH, koji je u proteklih godinu dana kroz konkurs za komplementare djelatnosti u kategoriji distribucija i prikazivanje uz podršku Vlade Federacije BiH i Ministarstva Kulture i sporta Federacije BiH, te u saradnji sa lokalnim zajednicama, omogućio instalaciju najmodernije opreme za digitalne filmske projekcije u 13 gradova Federacije BiH, a koje kreću sa redovnim filmskim sadržajem već od naredne sedmice 21. septembra.

Djoumer i Naumannu također je predstavljeno Udruženje Mreža nezavisnih kino-prikazivača, čije je osnivanje i rad podržan od strane Fondacije, te sve aktivnosti koje je mreža u proteklom vremenskom periodu od instalacije opreme u svim kinima početkom ljeta do trenutka održavanja sastanka i početka redovnih projekcija naredne sedmice, poduzela u smislu edukacije osoblja kina-dvorana, odgovornih upravih tijela istih i podrške u svim aspektima poslovanja svih kino-dvorana koje su članice mreže.

Predstavnici Fondacije su nakon toga odgovorili na niz pitanja vodećih odgovornih ljudi  Europa Cinemas i CICAE koji su dali svoju nepodjeljenu podršku realizaciji projekata digitalizacije kino-dvorana u Federaciji BiH i rada i aktivnosti Mreže nezavisnih kino-prikazivača i izrazili svoje divljenje tempom realizacije ovih projekata i svim aspektima podrške koju Fondacija za kinematografiju pruža istima.

Djoumer je istakla hitnu potrebu organizacije seminara za sve odgovorne kino-dvorana i mreže sa ekspertima Europa Cinemas u Bosni i Hercegovini, te dala potrebne informacije oko što skorijeg učanjenja svih kino-dvorana mreže u članstvo Europa Cinemas i pozvala odgovorne mreže da prisustvuju radionici Europa Cinemas koja se u oktobru održava u Valladolidu u Španiji.

Naumann je, apsolutno impresioniran radom Fondacije i mreže u svim aspektima realizacije projekta, dao svoja uputstva oko učlanjenja kino-dvorana članica u CICAE, te je pozvao predstavnike Mreže i Fondacije na učešće na radionicu ArtHouse Training koja će se u organizaciji udruženja koje on vodi održati u Berlinu krajem oktobra ove godine.

Inače, kino-dvorane koje su digitalizirane i modernizovane u okviru projekta Fondacije za kinematografiju i članice Udruženja Mreža nezavisnih kino-prikazivača kreću sa redovnim projekcijama od narednog četvrtka 21. septembra.

Prethodna
Box office: "The Nun II" ispred "A Haunting in Venice"
Sljedeća
Mads Mikkelsen prima posebnu nagradu Zurich Film Festivala