Gegić: Priznanje za doprinos razvoju bh. kinematografije

Gegić: Priznanje za doprinos razvoju bh. kinematografije

Fondacija za kinematografiju Sarajevo krajem prošle godine organizovala je drugu godišnju dodjela priznanja zaslužnim filmskim radnicima za lični doprinos razvoju bh. kinematografije.

Jedan od laureata bio je i proslavljeni bh. reditelj, scenarista i pisac Šemsudin Gegić koji radi liječenja od duge i teške bolesti već duži niz godina živi u Italiji, a koji se tom prilikom svim prisutnim obratio posebno emotivnom video porukom u formatu kratkog filma o njegovom životu i radu.

Šemsudin Gegić u posljednih par sedmica boravi u Bosni i Hercegovini radi promocije svog novog romana “Godine u vladavini ćilibara“ za kojeg regionalno priznata teatrologinja i kritičarka Dragana Bošković iz Beograda u svojoj recenziji ističe da je poetsko, vanvremensko djelo, koje insisitira na identitetu. Nakon promocija romana u rodnim Zavidovićima, Gradačcu, Tuzli, Visokom, Goraždu i Sarajevu, Šemsudin Gegić je posjetio i Fondaciju za Kinematografiju Sarajevo kako bi lično preuzeo priznanje za lični doprinos razvoju bh. kinematografije.

U prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo Gegića su primili predsjednik i član Upravog odbora Antonio Beus i Milan Trivić, te tom prilikom u otvorenom i srdačnom razgovoru razgovarali o trenutnom stanju u bh. kinematografiji, te o svim stvaralačkim aktivnostima velikog bh. autora koji je uprkos teškoj bolesti još uvijek vrlo aktivan na svim poljima djelovanja. Gegić je tom prilikom i Antonio Beusu i Fondaciji poklonio i jedan potpisani primjerak svog novog romana i iskoristio priliku da se zahvali na pažnji koja mu je posvećena kroz dodjelu ovog značajnog priznanja.

Šemsudin Gegić rođen je 1951. godine u Zavidovićima. Diplomirao je FDU (pozorišta, filma, radija i televizije) u Beogradu i obavio stručno usavršavanje u Milanu. U statusu vanrednog profesora bio je dugogodišnji nastavnik na odsjecima glume i produkcije na FDU Tuzla, filmskim studijima i koledžima u Plovdivu u Bugarskoj i Milanu. U svojoj 35-godišnjoj karijeri, kao scenarista i reditelj snimio je na desetine kratkih i dugometražnih filmova koji su bili u selekcijama takmičarskih programa, domaćih, regionalnih i svjetskih festivala od kojih izdvajamo Sarajevo Film Festival, Tribecu, Moskvu, Prix Evropa, Berlin, Geteborg, Dohu, London i druge. Dobitnik je niza nagrada i priznanja od kojih izdvajamo Specijalnu nagradu Sarajevo Film Festivala, Zlatnu nagradu Milana, godišnju nagradu Saveza novinara BiH, Grand Prix Camera Veritas u Plovdivu, te nagradu Hercegovačko sunce.

Prethodna
"Sound of Freedom" igrat će u kinima izvan SAD-a
Sljedeća
Premijera animiranog filma “The Peasants” u Torontu