Glumci i studiji ponovo za pregovaračkim stolom

Glumci i studiji ponovo za pregovaračkim stolom

Dvije sedmice nakon propasti prethodne runde pregovora između sindikata glumaca (SAG-AFTRA) i studija (AMPTP), dvije strane najavljuju nastavak pregovora.

Naime, predstavnici SAG-a i AMPTP-a su se susreli u utorak, čime je ostvaren prvi susret od 11. oktobra kada je došlo do kompletnog zastoja u pregovorima. SAG se nakon najskorijeg sastanka oglasio saopćenjem u kojem je obrazloženo da će predstavnici susresti ponovo već sljedećeg dana, odnosno u srijedu 25. oktobra.

Sudeći po tome, nova runda pregovora između SAG-a i AMPTP-a započinje. Studiji se nisu službeno oglasili o sastanku, ali THR prenosi da su njemu prisustvovali šefovi četiri velika studija i streaming servisa. Pojedinosti o samom sastanku održanom u utorak su šture. U ranijim rundama pregovora detalje smo dobivali sa nekoliko dana zakašnjenja, obično putem izvora iz nezadovoljne strane. Dok očekujemo nešto konkretno, možemo se voditi samo špekuliranjem.

Sa gledišta studija, nova runda pregovora započinje nakon što je nekoliko vodećih holivudskih glumaca predstavilo inicijativu za rješavanje jedne od spornih stavki između sindikata i AMPTP-a, što se može protumačiti kao gubitak snage sa kojom je SAG ranije nastupao. Nešto slično se desilo i u pregovorima sa scenaristima, čija se solidarnost naizgled počela ljuljati nakon 145 dana štrajka.

Prehodna
"A Quiet Place: Day One" u kino-dvoranama u junu 2024.
Sljedeća
Ari Aster razočaran prijemom za "Beau is Afraid"