Hrvatski filmovi na 52. Filmskom festivalu u Rotterdamu

Hrvatski filmovi na 52. Filmskom festivalu u Rotterdamu

Čak tri hrvatska filma imat će svjetske premijere u programu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu koji se održava od 25. januara do 5. februara 2023. godine. Uz to, na Festivalu će se prikazati još jedan hrvatski dugometražni igrani film, te dvije dugometražne igrane manjinske koprodukcije, a tu je i jedan kratkometražni igrani film Vatroslava Mimice iz 1963.

Kratkometražni eksperimentalni film Ingresso Animali Vivi scenariste i reditelja Igora Grubića imat će svjetsku premijeru u Rotterdamu, u sklopu programa Short & Mid-length, koji prikazuje preko stotinu naslova iz cijeloga svijeta. U istoj sekciji prikazuje se i kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni film Borisa Poljaka, Horror Vacui. Film se stilski nadovezuje na prethodne nagrađivane Poljakove filmove Splitski akvarel, Autofocus i Oni samo dolaze i odlaze.  U sekciji Harbour, svjetsku će premijeru imati još jedan hrvatski naslov, dugometražni dokumentarno-igrani film Polako nikuda Damira Čučića, a u istoj sekciji nizozemskoj publici će se predstaviti višestruko nagrađivani prvijenac Juraja Lerotića, Sigurno mjesto, koji je ujedno i hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam - IFFR) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke hiljada profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Ovogodišnje, 52. izdanje, prvo koje će se održati uživo nakon dvije pandemijske godine, posjetiteljima nudi preko 400 naslova i mnoštvo izložbi, multimedijskih instalacija, audiovizualnih eksperimenata i performansa.

Prethodna
“Trougao tuge“ od četvrtka u kinima širom BiH
Sljedeća
"Black Adam" ostaje bez nastavka nakon preustroja u DC Filmsu