Hrvatski kandidat za Oscara: “Tragovi” Dubravke Turić

Hrvatski kandidat za Oscara: “Tragovi” Dubravke Turić

Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika 5. septembra 2023. odlučila je da će film Tragovi, rediteljice Dubravke Turić, producentske kuće Kinorama i producentice Ankice Jurić Tilić, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 96. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji Najboljeg međunarodnog filma.

Film Tragovi dugometražni je igrani prvijenac Dubravke Turić, a svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Nakon toga, film je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari.

Također, dosad je osvojio brojna priznanja: Nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma, Nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, nagradu za najbolji strani film, posebno priznanje za najbolju režiju, te posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom festivalu Unrestricted; tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu - za montažu, za oblikovanje zvuka Dubravki Premar, te za masku Snježani Gorup - i mnoge druge nagrade.

Prethodna
Filmski festival u Veneciji: Dan u znaku BiH
Sljedeća
Lionsgate preuzima reboot kultnog filma "The Crow"