Filmski festival u Veneciji: Dan u znaku BiH

Filmski festival u Veneciji: Dan u znaku BiH

Bh. i regionalni filmaši stigli su na Filmski festival u Veneciji, a jučerašnji dan je bio u znaku Bosne i Hercegovine.

Naime, na ovom prestižnom događaju prikazan je film Slike iz života udarnika, te dvije epizode serije Znam kako dišeš. Među onima koji trenutno u Veneciji predstavljaju svoje projekte su Jasmila Žbanić, njen suprug Damir Ibrahimović, Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Alen Drljević i Ines Tanović.

Žbanić i Ibrahimović su autori serije Znam kako dišeš, reditelji su Alen Drljević i Nermin Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić. Ovo je prvi put da je jedna TV serija sa ovih prostora svoju premijeru doživjela u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala.

U seriji glume: Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Selma Alispahić, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Faketa Salihbegović-Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i drugi.

Na Filmskom festivalu u Veneciji je i Sedin Kahriman, ispred BH Content Laba BH Telecoma.

Film Slike iz života udarnika Bate Čengića prikazan je u okviru programa Venice Classics, a predstavila ga je Ines Tanović, direktorica Filmskog centra Sarajevo.

Film je imao svjetsku premijeru 1972. godine na Filmskom festivalu u Veneciji, a ove godine je prikazan u restauriranoj 4K verziji. Asocijacija Evropskih Kinoteka (ACE), Evropska komisija i Ministarstvo kulture Republike Slovenije podržali su restauraciju ovog kinematografskog ostvarenja. Filmski Centar Sarajevo, Slovenska Kinoteka, Hrvatski Arhiv/Hrvatska Kinoteka i Austrijski muzej filma su zajedno aplicirali na projekt za restauraciju.

Prethodna
Fondacija za kinematografiju: Dopis o poništenju konkursa
Sljedeća
Hrvatski kandidat za Oscara: “Tragovi” Dubravke Turić