Izbor filmova iz programa 29. SFF-a u Gradačcu

Izbor filmova iz programa 29. SFF-a u Gradačcu

Od 31. augusta do 2. septembra u Gradačcu će biti održane projekcije izbora filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala. Filmovi će se prikazivati u kinu Gradačac u dva termina u 19 sati i u 21 sat. Ulaz na sve projekcije je besplatan. 

U četvrtak, 31. augusta u 19 sati, bit će održana projekcija filma Pripadanje Mete Gümürhan, dok će u 21 sat biti prikazan film Ekskurzija bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak. Film Ekskurzija je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio Specijalno priznanje. Film je na 29. Sarajevo Film Festivalu imao Gala projekciju u okviru Takmičarskog programa za igrani film izvan konkurencije.

U petak, 1. septembra u 19 sati na programu su dokumentarni filmovi Zagrljaj Miroslava Mandića i Velika Raza Vedada Hodžića i Medine Šehić. U 21 sat slijedi projekcija filma Opalo lišće finskog reditelja Akija Kaurismäkija. Film Opalo lišće je svjetsku premijeru imao na ovodišnjem 76. Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Na 29. Sarajevo Film Festivalu film je prikazan u okviru programa Open Air.

U subotu, 2. septembra u 19 sati bit će održana projekcija filma Kraljica plesa Aurore Gossé, ovogodišnji pobjednik Dječijeg programa 29. Sarajevo Film Festivala. U 21 sat publika će u kinu Gradačac moći pogledati film Luksemburg, Luksemburg Antonia Lukicha.

Organizatori programa u Gradačcu su Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović“ Gradačac i Obala Art Centar, uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Grada Gradačca.

Prehodna
“The Equalizer 3“ u bh. kinima od četvrtka 31. augusta
Sljedeća
17. Vukovar Film Festival: “Kuća od iverja“ i “Majka“ najbolji