17. Vukovar Film Festival: “Kuća od iverja“ i “Majka“ najbolji

17. Vukovar Film Festival: “Kuća od iverja“ i “Majka“ najbolji

Ovogodišnji, 17. Vukovar Film Festival zatvoren je svečanom dodjelom nagrada u perivoju dvorca Eltz.

Ovogodišnji stručni žiri Vukovar Film Festivala, koji čine glumica Sandra Lončarić, reditelj Eduard Galić i kompozitor Dalibor Grubačević, proglasio je ukrajinski film Kuća od iverja reditelja Simona Lerenga Wilmonta najboljim dokumentarcem Festivala. Riječ je o djelu koje donosi priču o djeci u specijalnom sirotištu u Lysychansku u istočnoj Ukrajini u kojem grupa socijalnih radnika brine o djeci koja su privremeno odvojena od roditelja i čekaju odluke o skrbništvu.

Bugarska drama Majka, realizirana u hrvatskoj koprodukciji (Focus Media), u kojoj su glavne uloge ostvarili Daria Simeonova, Leon Lučev i Daria Dimitrova, osvojila je nagradu za najbolji igrani film VFF-a. Festivalu i dodjeli nagrada prisustvovale su glavne glumice i hrvatska koproducentica Irena Marković, koja je ujedno i preuzela nagradu Zlatni šlep. Majka je djelo inspirirano nevjerojatnom istinitom pričom o Eleni, teatarskoj rediteljici koja s 32 godine saznaje da ne može zatrudnjeti te uskoro odlazi u Keniju kako bi tamo razvila uspješan teatarski program za siročad dajući time djeci nadu u bolje sutra. Film Majka u potpunosti redefinira značenje te riječi, a zbog emocije koju pruža i dirljivosti već brojne osvojene nagrade i priznanja na drugim festivalima stoga nisu nikakvo iznenađenje.

Projekcija filma Majka u Hrvatskom domu Vukovar izazvala je popriličan interes javnosti, te je on postao jednim od najgledanijih filmova iz programa službene konkurencije. Sve detalje o filmu možete pronaći na njegovoj službenoj stranici. Festival je svečano zatvoren uz rasprodanu projekciju filma Jeanne du Barry.

Prehodna
Izbor filmova iz programa 29. SFF-a u Gradačcu
Sljedeća
"Killers of the Flower Moon" u kinima od 20. oktobra