Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Jajcu

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Jajcu

Od 1. do 3. septembra u Jajcu će biti održane projekcije izbora filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Filmovi će se prikazivati u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a u dva termina: u 19 sati i u 21 sat.

U petak, 1. septembra u 19 sati bit će prikazan film Pripadanje Mete Gümürhan, dok će u 21 sat biti prikazan film Ekskurzija bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak. Film Ekskurzija je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio Specijalno priznanje. Film je na 29. Sarajevo Film Festivalu imao Gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije.

U subotu, 2. septembra u 19 sati bit će održana projekcija filma Luksemburg, Luksemburg Antonia Lukicha, dok će publika u 21 sat moći pogledati film Opalo lišće finskog reditelja Akija Kaurismäkija. Film Opalo lišće je svjetsku premijeru imao na ovodišnjem 76. Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Na 29. Sarajevo Film Festivalu film je prikazan u okviru programa Open Air.

U nedjelju, 3. septembra u 19 sati bit će prikazan film Kraljica plesa Aurore Gossé, ovogodišnji pobjednik Dječijeg programa 29. Sarajevo Film Festivala.

Organizatori programa u Jajcu su JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Grada Jajca i Obala Art Centar iz Sarajeva, uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Vlade Srednjobosanskog kantona i Općine Jajce.

Prethodna
"Killers of the Flower Moon" u kinima od 20. oktobra
Sljedeća
Večeras počinje jubilarni 10. Star Film Fest u Sisku