John Wick: Chapter 4 – Ubij sve i vrati se sam, konačno

john_wick_41676630988.jpg Piše: Sead Vegara

Prvi film u onome što će postati nova akciona franšiza, John Wick (2014) donio je svojevrsnu akciju stare škole upakovanu i zamotanu u novo ruho. Nastavak, neminovan nakon uspjeha prvog filma, došao je tri godine kasnije (2017), dok će treći dio koji je trebao završiti priču uslijediti za dvije godine (2019). Ali, dobitna kombinacija, što znači film koji donosi dosta dobar box office, ne treba se mijenjati. Zašto ubiti koku koja liježe zlatna jaja? Tako da nas je četiri godine poslije dočekao i četvrti dio.

John Wick 4; režija: Chad Stahelski; uloge: Keanu Reeves, Donnie Yen, Ian McShane, Laurence Fishburne, Bill Skarsgård; 2023.

IMDb rejting: 8.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 94%

john_wick_chapter_4_poster1679995125.jpg Za one neupućene, prvi film je pripovijedao priču o bivšem plaćenom ubici, titularnom Johnu Wicku (Keanu Reeves), koji se vraća iz penzije da bi kaznio bahatu rusku dječurliju koja mu je ubila psa (posljednji poklon preminule žene) i ukrala auto. Drugi dio je nastavio sa prikazivanjem nemilosrdne pucnjave i tučnjave, u kojima se ispucani meci broje u hijadama, ranjeni i poginuli u stotinama, a pretučeni padaju po zemlji ko zrele kruške. Što je bilo ispričano i opisano o tome kako je Wick zaradio svoju preuranjenu penziju prikazano je u nastavku koji je imao tako kvalitetne i znalački orkestrirane koreografije borbi da je jednostavno postalo nemoguće to bilo kako nadmašiti. Upravo to je bio problem trećeg dijela u kojem su se samo smjenjivale serije pucnjave i tučnjave bez ikakvog opravdanja osim onoga “ako ne možemo donijeti nešto novo, možemo prikazati već viđeno još na višem nivou“. To je bilo ono što je donijelo zasićenje.

Šta uraditi novo, a da ne bude ponavljanje do sada tri puta već viđenog? Četvrti dio imao je veliki zadatak pred sobom. Reditelj Chad Stahelski, drži zasluge režije prvog dijela zajedno sa Davidom Leitchom, te potpisuje režiju ostala tri nastavka. Čovjek kojem “dugujemo poznanstvo“ sa likom Johna Wicka, od sada tri puta scenarista Derek Kolstad, ovoga puta je ostao potpisan samo kao kreator lika, dok je scenarij filma djelo dvojca Shay Hatten i Michael Finch. Wick će u nastojanjima da zaustavi proganjanje sve siline plaćenih ubica i Visokog vijeća na kraju izazvati na dvoboj Marquisa Vincenta de Gramonta (Bill Skarsgård), te se sresti sa svojim starim prijateljima.

Kada se na kino-platnu izredaju silne reklame i počne protok pokretnih slika kroz projektor uslijedit će do tada neviđena kino-predstava. Istina, onima naviknutim na do sada ustanovljenu formulu, četrvrti unos u John Wick franšizu predstavljat će istinsku filmsku poslasticu. Stahelski, zajedno sa svojim glavnim glumcem, dovest će do perfekcije koreografirane scene borbi od kojih neke imaju nevjerovatan momentum, te traju i preko dvadesetak minuta. Naravno, municije nikako da ne nedostaje glavnom protagonisti (mada ga tu i tamo vidimo da mijenja šaržer pištolja), ali i način da izbjagava i(li) odbija metke (objašnjenje za to je sako od kevlara). Također, Stahelski će u jednoj kadar sekvenci odati počast Martinu Scorseseu i njegovom Taxi Driveru (Taksist, 1976), što ne bi trebalo promaći pomnijim poznavateljima pokretnih slika. John Wick: Chapter 4 i više je nego kvalitetan završetak sage.  

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Maybe I Do: Limunada od pokvarenog limuna
Sljedeća
Dungeons and Dragons: Film koji vraća nadu u fantasy žanr