Maybe I Do: Limunada od pokvarenog limuna

Maybe_I_Do_11679585595.jpg Piše: Sead Vegara

Žanr romantične komedije (romcom za neupućene) potpisniku ovih redova možda je i najdraži. U današnje vrijeme bilo šta što stigne iz holivudske tvornice snova, a ima predznak romantične komedije, teško da može iznenaditi. U pozitivnom smislu, naravno. Gotovo sve je već viđeno, ispričano, prepričano... upakovano na milion malih načina. A zašto filmadžije snimaju romantične komedije? Da bismo nešto naučili iz njih? Teško. Doduše, možda poneku repliku i kako flertovati, zavoditi, ali bićemo iskreni. Romantične komedije se snimaju radi onih usamljenih srdaca koja još uvijek nisu našla partnera i koja će nadu i spas, za određeno vrijeme, potražiti baš u gledanju takvih filmova. Ko zna, možda se baš na projekciji takvog filma sretnu i upoznaju dvije srodne duše...

Uzimam možda; režija: Michael Jacobs; uloge: Diane Keaton, Susan Sarandon, Richard Gere; William H. Macey, Luke Bracey, Emma Roberts; 2023.

IMDb rejting: 4.9/10

Rotten Tomatoes rejting: 33%

Maybe_I_Do1679154813.jpg Američke, tj. holivudske romantične komedije su filmovi u kojima se momak i djevojka upoznaju, zavole, pa prekinu, pate jedno za drugim, ili se ne podnose i na kraju završe zajedno, ili su najbolji prijatelji, a ona se udaje, ili... kombinacija ima mali milion i uvijek je sretan završetak. Limunada je u narodu poznatiji termin za takvu vrstu filmova. Postoje, dakle, obične limunade, gorke, zašećerene i dobro slatke limunade. Ipak, Britanci su majstori u pravljenju takvih filmova, Četiri vjenčanja i sprovod (1994), da pomenemo najbolji.

Holivudska najnovija romantična komedija Maybe I Do (Uzimam možda, 2023) derivirana je iz pozorišnog komada “Cheaters“ Michaela Jacobsa, koji je sam autor adaptirao u scenarij i režirao. Ono što se možda činilo i smiješno na teatarskoj pozornici i imalo nekog smisla, sada u filmu se čini totalno promašeno i izvještačeno. Dakle, limunada od pokvarenog limuna (ako uopšte može da se napravi nešto takvo?).

U hotelskoj sobi par preljubnika (Richard Gere i Susan Sarandon), okončavaju svoju aferu. Na drugom kraju grada par usamljenih ljudi (Diane Keaton i William H. Macy) provode veče šetajući i dijeleći intimu razgovorom o svom (promašenom) ljubavnom životu. U međuvremenu, na vjenčanju u hotelu, mladić Allen (Luke Bracey) umjesto svoje djevojke Michelle (Emma Roberts), teatralno hvata bidermajer, čime joj na iskrivljen, nikako smiješan način, daje do znanja da nije spraman da stane pred oltar. Par se posvađa, a Michellle svom dragom Allenu daje ultimatum: brak ili prekid! I jedno i drugo će otići kući, svojim roditeljima, koji su proteklo veče upravo bili jedni sa drugim: Michellin otac Howard (Gere) sa Allenovom majkom Monicom (Sarandom), a Allenov otac Sam (H. Macey) sa Michellinom majkom Grace (Keaton). I šta uslijedi? Konačno, pravo upoznavanje roditelja jednih sa drugima.

Vjerovatno malo osvježenje klasične postavke romcoma, samo što u ovakvom olinjavom obliku samo na momente djeluje uspjelo. Istina, izmamiće vam i pokoji osmijeh, ali nedovoljno da vam ne bude žao što ste potrošili sat i po svog dragocjenog vremena. Tako, do nove prilike za inovativniji ili makar standardno slatkast, sirupast romcom.  

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Shazam! Fury of the Gods: Superjunaci u krizi identiteta
Sljedeća
John Wick: Chapter 4 – Ubij sve i vrati se sam, konačno