Ljetni dani ZFF-a: Bogat sadržaj za ljubitelje sedme umjetnosti

Ljetni dani ZFF-a: Bogat sadržaj za ljubitelje sedme umjetnosti

Tačno pet mjeseci dijeli nas od početka 21. izdanja Zagreb Film Festivala, najvećeg jesenskog događanja posvećenog nezavisnoj savremenoj kinematografiji i novim autorima.

Prije skorog povratka u festivalske kino-dvorane ZFF je za publiku željnu druženja uz kvalitetne filmove u saradnji s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca pripremio šarolik ljetni program u omiljenom zagrebačkom open-air kinu, Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Od 13. do 17. juna pa potom od 19. do 22. jula, ZFF će predstaviti poseban izbor filmova pod nazivom Ljetni dani ZFF-a, a program će otvoriti projekcijom pobjednika prošlogodišnjeg izdanja, Joyland Saima Sadiqa nakon koje slijedi prigodno druženje uz muziku. Ova očaravajuća gorko-slatka drama donosi priču o sanjaru Haideru koji se zapošljava kao plesač u erotskom teatru i tim potezom bespovratno utječe na svoju veselu i haotičnu obitelj koja živi u srcu metropolitskog Lahorea. Joyland je nagrađen u Cannesu i bio je pakistanski kandidat za Oscara, a ovo je prva kino-projekcija filma u Zagrebu nakon festivalskog prikazivanja.

Ljetni dani ZFF-a pretpremijerno donose novi naslov jednog od najzanimljivijih suvremenih njemačkih autora, Christiana Petzolda, film Crveno nebo, nagrađen na Berlinaleu Srebrnim medvjedom za režiju. Crveno nebo priča je o mladom romanopiscu koji planira provesti mirno radno ljeto u vikendici svog prijatelja, međutim ono postaje upravo suprotno.

Prvi dio događanja također uključuje projekciju filma Tiha djevojka Colma Bairéada, delikatno režirane drame nagrađene na Berlinaleu i nominirane za Oscara, o zanemarivanoj djevojčici koja procvjeta nakon što je privremeno dodijele novoj obitelji.

U junskom programu su još Alcarràs, miljenik publike i živahna drama debitantice Carle Simón koja je prošle godine osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu, te Korzet rediteljice Marie Kreutzer, potpuno drugačiji film o legendarnoj carici Sisi u kojem je za naslovnu ulogu hvalospjeve kritike ponijela izvrsna Vicky Krieps i za nju proglašena najboljom evropskom glumicom.

ZFF-ova avantura u zagrebačkom kinu pod zvijezdama u julu donosi Trougao tuge, komediju koja je obilježila filmsku sezonu i osvojila niz prestižnih nagrada uključujući Zlatnu palmu i četiri evropska Oscara, japansku filmsku studiju ljubavnih odnosa, Ljubavni život Kôjija Fukade, romantičnu filmsku posvetu Parizu 80-ih, Noćni putnici, u režiji Mikhaëla Hersa sa Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi, te bh. kino-hit, Prazik rada, Pjera Žalice.

Ulaznice za filmske projekcije po cijeni od 5 eura moguće je kupiti online na https://kupiulaznicu.zff.hr/, ili na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac.

Prethodna
Objavljen Takmičarski program jubilarnog 10. Bašta Festa
Sljedeća
Box office: Usko između "Transformera" i "Spider-Mana"