The Lone Ranger: Predvidljivo i slabo

The Lone RangerPiše: Sead Vegara

Biti obavezan pratiti recentnu holivudsku produkciju s ciljem recenziranja tih istih filmova nekako upadate u mašinu trudeći se da iz svakog tog filma izvučete ono najbolje i predstavite ga čitaocima / gledaocima. Negativne stvari svakako treba naglasiti i istaći, ali je bitno da se ne stavljaju u prvi plan; jedino ako je film toliko loš da se ne možete suzdržati a da ga ne oblatite.

Usamljeni zaštitnik; reditelj: Gore Verbinski; uloge: Johnny Depp, Armie Hammer, William Fichtner; 2013.

IMDb rejting: 6.6/10 Rotten Tomatoes rejting: 30%

Legendarni glumac Vincent Price je jednom prilikom rekao Dennisu Hopperu, još jednoj glumačkoj veličini, da će biti odličan negativac. Hopper mu je na to odgovorio da želi glumiti uloge glavnih junaka, a Price ga je odgovorio od toga rekavši mu da o njima niko ne priča. I istina, glavni negativac iz filma The Lone Ranger (Usamljeni zaštitnik) odmetnik Butch Cavendish, kojeg je na zaista fan-tas-ti-čan način, sa savršenim spojem zlobnosti i ubitačnosti, portretirao glumac William Fichtner je definitino najjača karika filma.

Sami pokušaj holivudskog producentskog maga Jerryja Bruckheimera i reditelja Gorea Verbinskog, koji stoje iza veoma zabavne trilogije Pirates of the Caribbean (Verbinski je režirao trilogiju, dok je četvrti dio djelo reditelja Roba Marshalla) da zajedno sa glavnim osloncem tih filmova, izvanrednim glumcem Johnnyjem Deppom, na veliko platno iznesu još jednu franšizu je uveliko zatajio. Deppova glumačka kreacija (glumi Indijanca Tontoa) je izvedena na samo njemu svojstven način, ali se čini kao već viđeno i oprobano. U svakom slučaju, reditelj Gore Verbinski je prije ovog ''pokušaja od westerna'' imao ''izlet'' u tom žanru, ali u animiranmoj formi. Verbinski i ekipa digitalnih lutkara iz ILM-a koja je radila na CGI animiranom westernu Rango (dobitniku Oscara u kategoriji najboljeg animiranog ostvarenja), je zajedno sa glumačkim / vokalnim talentima predvođenim (opet) Johnnyjem Deppom uspjela da do u mikroskopske detalje napravi svijet istovremeno privlačan, maštovit i apsolutno uvjerljiv.

The Lone RangerU gotovo svakom kadru Ranga Verbinski je oponašao klasični western momenat, motiv i kliše (od obračuna u podne do smotuljka šiblja kako juri uz prašnjavi vjetar). Scenarista Ranga, John Logan, je napisao scenario (po priči Logana, Verbinskog i Jamesa Warda Byrkita, inspirisanoj i filmom Chinatown Romana Polanskog) u kojem replike i dijalozi imaju prizvuk čistokrvnog westerna, a izgovorene su poput improvizacija, što ni u kom slučaju nije loša stvar kada Depp posuđuje glas glavnom liku. Scenaristički provjerena ekipa koja stoji iza Pirata sa Kariba Ted Elliott i Terry Rossio (koscenarista na The Lone Rangeru je Justin Haythe), je skrojila  poprilično slab komad, predvidljivu priču i nepamtljive replike. Što se tiče muzike, u oba slučaja kompozitor je Hans Zimmer koji je i u Rangu (na predivan način) i The Lone Rangeru odao počast Enniu Morriconeu i muzici koju je komponovao za spaghetti westerne, koristeći se i klasičnom muzikom u scenama koje su opet reference na neke druge filmove. Samo se nekako ta sinhronizacija muzike i slike u The Lone Rangeru nije poklopila na tako dobar način. Prvenstveno iz razloga što je Verbinski film snimao pretendirajući da se dopadne (najviše) najmlađoj publici, a kompozitor Zimmer je to previdio radeći omaž Morriconeu čija muzika je legendarna (u ovom slučaju se osjeti prizvuk teme iz filma Sergia Leona Once Upon A Time In the West), ali nefunkicinalna u ovom filmu.

Kada vam je najslabija karika filma glavni glumac Armie Hammer u ulozi pomoćnika tužioca i (kasnije) Usamljenog zaštitnika onda se morate zapitati kako to da kao reditelj (Verbinski) u holivudskom sistemu filmskih studija i tako izvikan (s razlogom) producent (Bruckheimer) može odbrati glumca bez neke harizme, koji nije u stanju iznijeti ulogu, a kamoli film. (Kada je u pitnaju visokobudžetna produkcija poput ove producenti su ti koji imaju riječ pri odabiru glumaca i montaže filma.) Bilo kako bilo, film The Lone Ranger se može učiniti kao savršen razlog da se osvrnete nazad i potražite animirani CGI western Rango u kojem je reditelj Verbinski izrazio izvanrednu sposobnost stvaranja kvalitetnih pokretnih slika.

Objavljeno na portalu novovrijeme.ba
Prethodna
Stranger by the Lake: Upoznati sopstveno biće
Sljedeća
The Secret Life of Walter Mitty: Zemlja zove Waltera