The Secret Life of Walter Mitty: Zemlja zove Waltera

Ben Stiller in a still from The Secret Life of Walter MittyPišu: Una Kurtić & Mensur Demir

„Svi ljudi sanjaju: ali ne jednako. Oni koji sanjaju noću u prašnjavim zavlačcima njihovog uma bude se ujutro da bi spoznali da je to bila taština, ali dnevni sanjari su opasni ljudi, jer mogu postupati u svojim snovima otvorenih očiju, da bi to i ostvarili.“ T.E. Lawrence, Ustanak u pustinji: Sedam stubova mudrosti

Tajni život Waltera Mittyja; reditelj: Ben Stiller; uloge: Ben Stiller, Kristen Wiig, Shirley MacLaine, Sean Penn; 2013.

IMDb rejting: 7.6/10 Rotten Tomatoes rejting: 49%

U drugoj filmskoj ekranizaciji kratke priče Jamesa Turbera (prva je ona 1947. u režiji Normana Z. McLeoda), Ben Stiller se prihvatio režije i glume u emocionalnoj komediji The Secret Life of Walter Mitty. Stiller predstavlja Waltera Mittyja, naizgled dosadnog, mirnog čovjeka bez samopouzdanja i pasoša. Njegov život je okupiran dugovima i troškovima koje savjesno i odgovorno svakodnevno ispunjava. Naglo odrastanje u sili prilika, uz odgovornost i brigu prema porodici, od Waltera je napravilo krajnje racionalnog čovjeka. Distanciranost od života, Walter prenosi i na porodicu s kojom rijetko komunicira, ali stalno misli na njih. Shirley MacLaine glumi majku, njegovu „spasiteljicu“ koja ga „hrani“ korisnim savjetima i informacijama. Apsolutnu suprotnost Walteru, predstavlja njegova sestra Odessa (Kathryn Hahn), koja živi život punim plućima kao sretna glumica amaterka.

Walter je, „in plain Bosnian“, prijavljen u LIFE magazinu na neodređeno, ima platu, regres i žulja kao fotografski tehničar – ne boji se otkaza. Razvijajući negative, sebi oslikava neostvarene snove i želje. Kad god mu srce zatreperi, bilo od stida jer se nije snašao dovoljno brzo i dovitljivo u zadanoj situaciji, bilo od uzbuđenja kada vidi ženu svojih snova, Walter bježi u fantazme. Ziheraški prikovan za tlo, on uvijek samo sanjari o nesigurnoj "slobodi". U svačijim snovima je tajni svijet u kojem super ego zadovoljava beštiju - id, koja u sebi skuplja sav gnjev i čemer koji nakupimo u zastrašujućoj stvarnosti oko nas. Simulirajući ono naše poznato „šta bi bilo kad bi bilo“ u predstavi našeg uma puštamo sebe sa lanca, onako kako bi rijetko srljali, ludovali i uživali u svom realnom okruženju.

The Secret Life of Walter MittyU ustaljeni tok Walterovog života nastupaju promjene "tranzicijom" LIFE magazina u online izdanje. Na scenu stupaju nove generacije bradatih hipster ajkula u odijelima, kojima je svrha i posao dijeljenje otkaza dugogodišnjim radnicima. Posljednje štampano izdanje LIFE magazina treba da zablista sa naslovnom slikom poznatog fotografa Seana O'Connella (Sean Penn), koji Walteru dostavlja posljednju rolu filma sa uputama za naslovnu stranicu i poklonom za njega. Ta fotografija treba da predstavlja krunu i suštinu LIFE-a, a Ben Stiller ne bi bio ono što jeste da upravo tu nešto ne zabrlja. Negativ misteriozno nestaje, a Walter napokon ima razlog da se obrati svojoj simpatiji i saradnici Cheryl (Kristen Wiig) da mu pomogne da kontaktira i pronađe O'Connella. Već krunisana kraljica komedije, Wiig glumi samohranu, duhovitu majku, koja se uselila u Walterove snove. Nakon skoro dvije decenije statičnog rada, on se otisne u vlastiti život (LIFE). Svaki veliki put počinje prvim koracima, tako Walterove prve korake ka avanturi ispraćaju velikani sa naslovnica LIFE-a, dok on srlja u nezamislivu ludoriju.

Fotografija Stuarta Dryburgha (Piano, Analyze This, Bridget Jones's Diary) magično nam oslikava zapanjujuće prirodne kulise Islanda koje su služile i za dočaravanje Grenlanda, Himalaja i Afganistana. Vizuelne efekte, posebno u Walterovim suludim maštarijama, realizirala je ekipa Soho VFX kompanije (47 Ronin, Now You See Me, Resident Evil:Retribution). Gore navedeni spreg umjetnika, uz dinamičan soundtrack, izvrsno prenose iskustvo dimenzije čovjeka naspram dimenzija majke prirode. Pjesme se pamte uz vizuelna sjećanja, a poslije ovog filma Space Oddity David Bowieja će vam se uvrtiti u misli kao borbena pjesma. Čudno? Ne, das ist Walter. Mitty.

Komedija je danas žanr koji, filmskoj publici, servira nešto lako probavljivo, uz odsustvo safta i arome. Često šablonski konstruisane komedije, manipuliraju emocijama pažljivo tempiranim poantama i vicevima, pa su samim time predvidljive i dosadne. S druge strane, Tajni život Waltera Mittyja  kao film vedra je i zanimljiva kompozicija snova i stvarnosti, strahova i želja, te vrijedi izdvojenog vremena, jer pokazuje da je ponekad suština života samo hrabro skočiti u život.

 

Prethodna
The Lone Ranger: Predvidljivo i slabo
Sljedeća
12 Years A Slave: Otjelovljenje patnje