Lud za tobom: Prelijepa priča

lud za tobomPiše: Sead Vegara

Crnogorski reditelj Danilo Marunović je za priču svog dokumentarca Lud za tobom (svjetska premijera na 19. Sarajevo Film Festivalu) izabrao osobe sa intelektualnim poteškoćama iz institucije Komanski most sa kojima je stvorio tako lijepu i nježnu sliku o odnosima između tih osoba sa prefiksom na ljubavne zavrzlame i začkoljice. Vladana i Ismet, kako otkrivamo kroz priču starije Borke, su nekad bili par, i danas, iako imaju druge osobe u svojim životima, nastavljaju svoju romansu. Kamera ih prati sklono njihovoj ličnoj percepciji svijeta u kojem žive kroz razigranu i dječiju vizuru. Na pitanje kako je uopšte došao na ideju o snimanju takvog filma reditelj Marunović je odgovorio da je u biti trebao početi rad na nekom drugom projektu u okviru iste sredine, ali ga su ga svojom jedinstvenošću i zaljubljenim osmjesima privukli upravo glavni protagonisti o kojima će snimiti dokumentarni film Lud za tobom.

Dobijanje dozvole za snimanje u takovj jednoj ustanovi kakava je Ustanova za osobe sa intelekutalnim poteškoćama Komanski most je na početku bila nemoguća misija. Ali nakon određenog vremena kako je osoblje i uprava utvrdilo da filmska ekipa ima potpuno povjerenje stanovnika Ustanove i da se sa njima osjećaju bolje, tj. da znatno utječu na poboljšanje njihovog stanja i uslova života, sve je počelo da dobija svoj pravi oblik. Filmska ekipa je provela Novu godinu u Ustanovi snimajući ples, veselje (ali i ljubomorne poglede koje su izmjenjivali Vladana i Ismet); išli su sa njima na more u Ulcinj, budili se, smijali...

Lijepa priča ispričana na prelijep način uz svu rediteljsku majstoriju da se od toga ne napravi nešto čime će se njeni protagonisti stigmatizirati već jednostavno zavoljeti. Predivno filmsko ostvarenje.

  Objavljeno na portalu novovrijeme.ba

Prethodna
Časovi harmonije: Uvjerljiv autorski pečat
Sljedeća
Jack Reacher: Hladno i čisto