Mnoštvo hrvatskih filmova na 34. Filmskom festivalu u Trstu

Mnoštvo hrvatskih filmova na 34. Filmskom festivalu u Trstu

Mnoštvo hrvatskih filmova, raznih žanrova, prikazat će se na 34. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u tom italijanskom gradu odvija od 21. do 28. februara.

U sklopu takmičarskog programa dugometražnih filmova prikazat će se višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac reditelja Juraja Lerotića, Sigurno mjesto. U istoj sekciji takmiče se i dvije manjinske koprodukcije. Riječ je o filmovima Vizija leptira ukrajinskog reditelja Maksyma Nakonechnyija (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film) te Probudi me Marka Šantića, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Jaka produkcija (koproducent je Jure Bušić).

Hrvatska produkcija se u dokumentarnoj konkurenciji predstavlja s čak tri naslova. Jedan od njih je film Dezerteri autora i producenta Damira Markovine. Druga dva filma nastala su u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji: Dosje Labudović rediteljice Mile Turajlić (koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, Restart) i Novi imperij Anne Shishove (koproducent je Siniša Juričić, Nukleus Film).

U takmičarskom programu kratkometražnog filma svjetsku premijeru imat će film Plima autorice Eve Vidan, dok se u sklopu programa Special Events prikazuje manjinska koprodukcija Najsretniji čovjek na svijetu rediteljice Teone Strugar Mitevske (hrvatska koproducentica je Vanja Sremac, Terminal 3).

Selekciju festivala možete pregledati ovdje.

Prehodna
Animirani film “Eeva” Mrzljakove i Tšinakova na Berlinaleu
Sljedeća
Tri BAFTA nominacije za “Trougao tuge”