Moja TV Flix videoteka: Blesan

Moja TV Flix videoteka: Blesan

Dummy; režija: George Pritikin; uloge: Adrien Brody, Milla Jovovich, Vera Farmiga, Jared Harris, Illeana Douglas; 2002.

U filmu Dummy (Blesan, 2002), scenariste i reditelja Georgea Pritikina, Adrien Brody i Milla Jovovich su ostvarili zapažene role kao mladi ljudi koji se bore za svoje mjesto pod suncem. Brody portretira Stevena, simpatičnog smušenog 30-i-nešto-godišnjaka, koji još uvijek živi sa roditeljima, dao je otkaz na poslu i odlučio da posveti svoj život ostvarenju sna – želi se baviti trbuhozborstvom. Jovovich je s druge strane Fangora, od milja Fanny, buntovna tinjedžerica u tijelu odrasle djevojke, koja pokušava da istraje u jedinoj stvari za koju je sigurna da je sposobna, a to je pjevanje u bendu i eventualnom postizanje slave.

Stevenovi roditelji podržavaju svog sina, dok je kćerka Heidi (Illeana Douglas) u drugom planu, a njen posao planerice vjenčanja za podsmijeh. Jedino i glavno vjenčanje koje nije mogla da isplanira bilo je njeno vlastito, jer se momak Michael (Jared Harris) pokazao potpunim promašajem. Kada u birou za zapošljavanje upozna savjetnicu Lorenu (Vera Farmiga), koja će mu pomoći oko nalaženja posla u zabavnoj inudustriji, tj. naći mu agenta koji će progurati njegovu tačku trbuhozborstva sa lutkom, Steven će se zaljubiti.

Fanny će mu pomoći da zadobije srce Lorene, na najgluplji mogući način, te će i sama pronaći način za svoj bend da konačno dobije priliku za svirku. I to ni manje ni više nego na jevrejskom vjenčanju, koje organizuje Heidi. Steven će novootkrivenim talentom trbuhozborstva konačno početi dotjerivati svoj socijalni život i u konačnici osvojiti srce Lorene.

Ono što je veoma zanimljivo jeste činjenica da je glumac Adrien Brody za potrebe filma dosta dugo vježbao trbuhozborstvo i to sa veteranom vještine Alanom Semokom, koji je ujedno služio i kao glavni čovjek zadužen za izgled i kreaciju lutka. Sama dinamika u Stevenovoj porodici, scene sa roditeljima i sestrom, otac koji je više zainteresovan za sklapanje maketa vojnih krstarica, i majka koja gotovo u svakoj sceni svojoj djeci, Stevenu nudi hranu, a Heidi prekorava da ne treba da jede toliko, savršeno su režirane, te ostavljaju utisak i više nego kvalitetno napisane komedije.

Brody se pokazao kao izuzetno talentovan glumac sa osjećajem za komično, dok je Illena Douglas naprosto presmiješna kao njegova starija sestra. Jovovich zrači neviđenom glumačkom energijom i sa lakoćom postiže ono što bi trebalo izgledati i jeste portret neshvaćene djevojke u potrazi za samom sobom. George Pritikin na poprilično autetničan način prikazao je život u američkoj suburbiji, odradivši izuzetan posao sa glumcima, stvorivši i više nego simaptičnu, uvrnutu romantičnu komediju.

Dummymožete pogledati u Moja TV Flix videoteci

Prehodna
Moja TV Flix videoteka: Zlatni dečki
Sljedeća
Apple TV+ predstavio trailer za "The Bloody Hundredth"