Moja TV Flix videoteka: Zlatni dečki

Moja TV Flix videoteka: Zlatni dečki

Wonder Boys; režija: Curtis Hanson; uloge: Michael Douglas, Tobey Maguire, Katie Holmes, Frances McDormand, Robert Downey Jr; 2000.

Prvim taktovima pjesme “Things Have Changed“, jednog od najvećih teskstopisaca i muzičara ikada, velikog Boba Dylana, napisane izravno za ovaj film, počinje ostvarenje američkog reditelja Curtisa Hansona, koje nosi naziv Wonder Boys (Zlatni dečki, 2000). Dylanova muzika vas “hvata i uvlači“ u priču o profesoru Gradyju Trippu (Michael Douglas), koji na koledžu predaje kreativno pisanje i koji sam kao narator pripovijeda radnju.

Grady je objavio roman za koji je dobio nagradu Društva pisaca i pobrao sve lovorike, te od tada piše svoj drugi roman. To se desilo prije sedam godina i Grady ne da ima spisateljsku blokadu (sam ne vejruje u takve stvari), već je napisao više od 2000 stranica, ali nikako da dođe do kraja i završi. Opustio se i prepustio ne baš kvalitetnom životu, koji provodi u konstantnom uživanju trave (zgodno pa se preziva “Tripp“), a najnovija događanja će ga odvesti na pustolovinu koju ni sam nije mogao smisliti u svojim najluđim snovima. Njegov urednik Terry Crabtree (Robert Dwney Jr.) upravo je došao u grad iz New Yorka, i očekuje da vidi (pročita!) rukopis. Grady i Terry će zajedno sa smušenim studentom Jamesom Leerom (Tobey Maguire) krenuti u trodnevnu avanturu iz koje će izaći i izvući se kao bolji ljudi.

Dakako, u filmu se pojavljuje cijela lepeza likova, toliko kvalitento karakterno profilisanih, da je svaki glumac/glumica koji ih utjelovljuju svoj posao odradio veoma uvjerljivo. Počevši od četverostruke oskarovke Frances McDormand (tri Oscara za najbolju žensku ulogu u filmovima Fargo, Three Billboardas Outside Ebbing, Missouri i Nomadland, Oscara za produkciju – najbolji film, također za Nomadland), koja u filmu portretira dekanovu ženu Saru Gaskell, ujedno i Trippovu ljubavnicu, mlađahne Katie Holmes kao studentice Hannahe Green, također Trippove ljubavnice, već pomenutog Maguirea koji jednostavno briljira u ulozi nespretnog i misterioznog Leera, kao i epizoda Ripa Torna u ulozi narcisoidnog pisca i profesora Q-a.

Scenarista filma Steve Kloves derivirao je scenarij iz istoimene knjige pisca Michaela Chabona, inače dobitnika Pulitzerove nagrade, a Chabon je crpio iz sopstvenog iskustva, te u jednu ruku napisao i autobiografski roman. Iako se upotreba naratora u filmovima čini kao najjeftinije moguće filmsko pripovjedačko sredstvo, što opet ne mora da znači da jeste, u slučaju Wonder Boysa to nikako nije slučaj. Naprosto se film ne bi ni mogao zamisliti bez baršunastog Douglasovog vokala i koji bez njega ne bi bio to što jeste. A to je moderni klasik. Naravno, Bob Dylan je osvojio Oscara za Najbolju originalnu pjesmu, sasvim zasluženo.

Wonder Boysmožete pogledati u Moja TV Flix videoteci

Prehodna
Zadnja misija u traileru za 5. sezonu "Star Trek: Discovery"
Sljedeća
Moja TV Flix videoteka: Blesan