Moja TV Flix videoteka: Čudesni Zorro

Moja TV Flix videoteka: Čudesni Zorro

The Amazng Zorro; režija: Scott Heming; scenarij: Bob Forward, Johnston McCulley, Ellen Levy-Sarnoff; 2002.

Jedan od novih naslova u Moja TV Filix videoteci mogao bi se mnogo svidjeti najmlađim gledateljima. Riječ je o animiranom filmu The Amazing Zorro (Čudesni Zorro, 2002), koji predstavlja do tada bezbroj puta ispričanu priču o bogatom Donu Diegu de la Vegi, također poznatom i kao maskiranom osvetniku i branitelju potlačenih, Zorrou (španski naziv za “lisicu“).

Sam lik je nastao još početkom 20. stoljeća, tačnije 1919. i to iz pera američkog pisca “jeftinih romana“ Johnstona McCulleyja. Prvi roman “The Curse of Capistrano“, inače zamišljen kao jedna cjelovita priča, pretočen je u igrani film The Mask of Zorro u 1920. sa tada najslavnijim holivudskim glumcem Douglasom Fairbanksom, te je postigao enorman uspjeh. McCulley je dobio “vjetar u leđa“ i počeo štancati priče, ali sa polovičnim uspjehom. Napisao je pet serijala, 57 kratkih priča, a iz svega toga proizašlo je preko 40 filmova, što za TV, što za kino. U prvom romanu McCulley je postavio temelje za ono što će prethoditi kasnijim superherojskim pričama – stripovima o Batmanu iz imaginacije Boba Kanea i Bill Fingera, te se također može smatrati svojevrsnom pretečom još jednog osvetnika, The Lone Rangera.

Zorro ima crni plašt, šešir i masku, vjernog konja Tornada, nijemog pomoćnika Bernarda, vješt je mačevalac i ispod njegove hacijende se nalazi tajni prostor, špilja u kojoj boravi i koja je opremljena kao oružarnica. Radnjom je smješten u Južnu Kaliforniju, a djeluje kao osvetnik koji se suprotstvalja korumpiranoj vlasti, Guverneru i njegovoj vojsci. Guverner će oduzeti zemlju porodici Paladio i protjerati ih, samo da bi Don Alejandro, de la Vegin otac, osigurao novu hacijendu za svog prijatelja Dona Carlosa.

Kada se pojavi novi kapetan Ramon, krenut će u okršaj sa Zorroom, koji će ga poniziti par puta u okršaju, te će raspisati potjernicu za njim ponudivši 1.000 zlatnika za onoga ko dovede Zorroa, živog ili mrtvog. De la Vega/Zorro će zapasti za oko kćerci Dona Carlosa, lijepoj Luisi, koja do kraja neće znati ko je više privlači, de la Vega ili Zorro.

Reditelj Scott Heming režira The Amazing Zorro vješto, koristeći se svim animiranim olakšicama, te predstavlja i proizvodi najbolje moguće crtane pokretne slike.

The Amazing Zorromožete pogledati u Moja TV Flix videoteci

Prehodna
Moja TV Flix videoteka: Upomoć! Ja sam riba
Sljedeća
Nova klasa kriminalaca u traileru za "The Gentlemen"