Moja TV Flix videoteka: Upomoć! Ja sam riba

Moja TV Flix videoteka: Upomoć! Ja sam riba

Help! I'm a Fish; režija: Stefan Fjeldmark, Greg Manwaring & Michael Donovan; glasovi: Alan Rickman, Aaron Paul, Terry Jones, Morgan Fine; 2000.

Danski crtani film Help! I'm a Fish (Upomoć! Ja sam riba, 2000) urađen je u najboljoj tradiciji Disneyjeve animirane škole sa nekoliko poprilično lijepih songova, i sa nadasve kvalitetnom pričom. Režiju potpisuje rediteljeski trio fantastikus Stefan Fjeldmark, Greg Manwaring i Michael Donovan, dok je scenarij djelo četvorke Fjeldamrk, Karsten Killerich, John Stefan Olsen i Tracy J. Brown. Stara narodna uzrečica kaže da “tamo gdje je puno baba, kilava su djeca“, ali u slučaju animiranog Help! I'm a Fish to nikako ne dolazi u obzir, jer je i rediteljski i scenaristički film gotovo besprijekoran. Odiše prelijepom animacijom, bogatom paletom boja, likovi su karakterno osjenčeni i mudro ispisani, a vokalni talenti u engleskoj sinhronizaciji su fe-no-me-nal-ni.

Počevši od sada već pokojnih, Alana Rickmana, koji je posudio glas glavnom negativcu Joeu, prefriganoj ribi željnoj moći, i Montipajtonovcu Terryju Jonesu, kao pomalo ćaknutom profesoru MacKrillu, pa sve do tih 2000-tih malo kome poznatog Aarona Paula (slavu stekao sa serijom Breaking Bad), kao dječarcu Chucku, te svima ostalim, sve i jedan vokalni talent se savršeno ukopio u priču. A priča je tako postavljena da u centru imamo dječiji trojac, razigranog Flyja (glas Jeffa Pacea), curicu Stellu (glas Michelle Westerston) i pametnog/nespretnog/nesigurnog Chucka (glas Aarona Paula), koji će se igrom slučaja sresti sa profesorom MacKrillom, gdje će Stella greškom popiti napitak koji će je pretvoriti (prikladno samom imenu) u morsku zvijezdu i završiti u moru.

Fly i Chuck će također ispiti napitak pretvorivši se u ribu, odnosno oktopusa, samo da bi je mogli pronaći, ali ono na što trebaju računati jeste da moraju popiti protunapitak u roku o 48 sati inače će zavijek ostati u tijelu morskih stvorenja. Kako je sami protunapitak, onaj koji ih pretvara u ljude, završio u moru, na njega su nabasali ajkula (glas Davida Batesona) i riba Joe (glas Alana Rickmana), te će okusivši ga dobiti sposobnost govora i razmišljanja, postavši daleko napredniji organizmi. Joe će koristiti napitak kako bi kontrolisao cijelu morsku faunu, a Fly i Chuck, nakon što pronađu Stellu, morati će naći način da pobijede Joea i njegove podanike.

Daleko će superiornije izgledati morska flora i fauna u CGI animiranom Pixarovom Finding Nemo (Potraga za Nemom), koji će se u kinima pojaviti 2003. Bez obzira na to, Help! I'm a Fish, rame uz rame može da stoji sa Disneyjevom Malom sirenom (1989), a sama činjenica da je crtani film urađen u evropskoj produkciji, daleko od holivudske tvornice snova, daje i ima za pravo njegovim tvorcima da se kite svečanim perjem. Za sve one koji nisu zaboravili na dijete u sebi i osjećaju se mlado i poletno u srcu, pogledati animirani Upomoć! Ja sam riba biće istinsko uživanje.

“Help! I'm a Fish“ možete pogledati u Moja TV Flix videoteci

Prehodna
Pustolovine tek počinju: "Avatar: The Last Airbender"
Sljedeća
Moja TV Flix videoteka: Čudesni Zorro