Moja TV Flix videoteka: Iskupljenje

Moja TV Flix videoteka: Iskupljenje

Redemption; režija: Steven Knight; uloge: Jason Statham, Agata Buzek; 2013.

Jednom prilikom britanski glumac Jason Statham, najpoznatiji po ulogama opasnih momaka (Crank, Transporter, Fast & Furiuos), izjavio je da bi najsretniji bio kada bi glumio u ozbiljnim filmovima, šekspirovskim dramama, ali, nažalost takvi filmovi jednostavno nisu isplativi i ono što on radi (a to je gluma u akcionim hitovima bez mozga i pameti) je samo način da preživi u nemilosrdnom holivudskom sistemu. Sistemu u kojem kada vas jednom obilježe kao glumca za samo jednu vrstu filmova i likova koje možete glumiti teško da se možete izvući iz tog začaranog kruga.

Statham je na početku karijere imao zapažene role u filmovima svog sunarodnjaka i reditelja Guyja Ritchieja (Lock, Stock and Two Smoking Barrels; Snatch), ali se poslije u Hollywoodu i nije baš dokazao stereotipizirajućim ulogama hladnokrvnih momaka koji prvo pucaju pa tek onda postavljaju pitanja (gore pomenuti filmovi). Tako je bio potreban otklon od cijele te holivudske priče i Statham je pokazao da je kvalitetan glumac odigravši ulogu u, slobodno se može reći, odličnom filmu Redemption (Iskupljenje, 2013) britanskog scenarističkog veterana i (tada) reditelja početnika Stevena Knighta.

Nema tu puno Stathama koji puca iz oružja, prebija sve živo što hoda na dvije noge, ali zato ima Stathama kao glumca koji je u stanju svojim glumačkim performansom dočarati jednu izgubljenu dušu kakav je njegov Joeyje, na početku beskućnik – povratnik iz rata u Afganistanu, a kasnije gangster. Ili je Statham zaista oživio svog junaka, ili je jednostavno uloga kao stvorena za njega? Joeyje će proći put iskupljenja u svojim nastojanjima da pomogne beskućnicima kakav je i sam bio, u potrazi za ubicom, a sve uz pomoć časne sestre Cristine (Agata Buzek) koja je i sama “izmučena duša“.

Reditelj Knight (napisao, između ostalih, scenarije za filmove Dirty Pretty Things Stephena Frearsa i Eastern Promises Davida Cronenberga) na savršen način uspio je uprizoriti atmosferu Londona, kako siromašnih tako i onih otmjenih četvrti, ali i prikazati nešto od onog svijeta imigranata koji na jedan način kontrolišu domaće stanovništvo. Kao bitan u karijeri Jasona Stathama, film Redemption to možda i nije, ali će svakako ostati upamćen kao jedan od onih rijetkih – odličnih. 

“Iskupljenje“ možete pogledati u Moja TV Flix videoteci

Prehodna
“Princ iz Eleja” stiže u decembru na male ekrane
Sljedeća
Serija "Twisted Metal" dobija 2. sezonu