Moja TV Flix videoteka: Kiss Kiss Bang Bang

Moja TV Flix videoteka: Kiss Kiss Bang Bang

Kiss Kiss Bang Bang; režija: Shane Black; uloge: Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan; 2005.

Shane Black je prešao put od scenariste profilisanog za akcione buddy-buddy filmove poput serijala Lethal Weapon (Smrtonosno oružje 1 i 2, 1987, 1989), kulerskih akcionih ostvarenja The Last Boy Scout (Prljavi igraju prljavo, 1991) i Last Action Hero (Posljednji akcioni junak, 1993) do svog rediteljskog debija Kiss Kiss Bang Bang snimljenog 2005, znači skoro 20 godina poslije prvog napisanog scenarija (18 godina da budemo precizniji). Sve one odrednice ustanovljene u svojim scenarijima, poput likova koji se čine više nego na prvi pogled, moćan i potentan dijalog, sočne replike, ta naposljetku glumici i glumice koji na najuvjerljiviji mogući način dočaravaju likove, Black je iskoristio i savršeno kanalisao u svom rediteljskom debiju.

Scenarij je derviran iz romana Bretta Hallidayja “Bodies Are Where You Find Them“ iz 1941, svojevrsnog petparačkog krimića o Gradu anđela i holivudskoj tvornici snova. Naravno, Black je adaptirao roman postavljajući radnju u moderno okruženje stvarajući tipični neo-noir u kombinaciji sa crno-humornim krimićem. Priči prilazimo iz ugla naratora, glavnog protagoniste, sitnog lupeža Harryja Lockharta (Robert Downey Jr.), koji bježeći od policije upadne na audiciju za detektivski film, očara kasting agenta, dobije glavnu ulogu i završi u Hollywoodu na partyju gdje sreće svoju ljubav iz djetinjstva Harmony Lane (Michelle Monaghan). Da bi se pripremio za ulogu trebaće pratiti pravog privatnog detektiva Perryja van Shrikea (Val Kilmer), koji će ga uvesti u labirint laži i obmana, a sve to će imati veze sa holivudskim glavešinom i njegovom kćerkom, kao i Harryjevoj dječačkoj ljubavi.

Shane Black se poigrava, očito veoma dobro upoznat sa postulatima i terminologijom noir filma, vješto koristeći poznate šablone detektivskih priča. Iz svojih glumaca Black izvlači najbolje moguće performanse, tako da je Robertu Downeyju Jr. savršeno “legla“ uloga tipa koji se stalno pita “otkud ja i šta ja uopšte radim ovdje“, do Michelle Monaghan koja je naprosto prelijepa i što je najbitnije to zna i koristi. Uloga Vala Kilmera, iako možda ne toliko velika, samo pokazuje koliko mnogo taj čovjek može učiniti sa toliko malo dobijenog prostora i vremena.

Iako se može na prvu učiniti da je Black pomalo haotično pristupio pripovijedanju putem pokretnih slika u svom rediteljskom debiju, scenaristički razigran, film je to koji ćete pratiti ne trepćući da ne propustite bilo koji sitni detalj. Naprosto, Kiss Kiss Bang Bang takav je film koji će vam vratiti vjeru u cijeli taj štanceraj naslova holivudske tvornice snova.    

Kiss Kiss Bang Bangmožete pogledati u Moja TV Flix videoteci

Prethodna
Paul Bettany se vraća u MCU u novoj seriji
Sljedeća
Moja TV Flix videoteka: Sinova soba