Optimizam nakon sastanka između scenarista i studija

Optimizam nakon sastanka između scenarista i studija

Najskoriji sastanak između scenarističkog sindikata (WGA) i predstavnika studija (AMPTP) okončan je sa zajedničkom izjavom, te pozitivnom reakcijom od strane zabavne industrije.

Istina, zajednička izjava se sastoji od jedne rečenice, no i to je bilo dovoljno da se u Hollywoodu pobudi optimizam nakon sedmica i mjeseci zastoja na relaciji WGA-AMPTP. Izjava u cijelosti glasi:

WGA i AMPTP su se susreli radi pregovaranja danas i susrest će se ponovo sutra.

Sastanku održanom u srijedu su prisustvovali šefovi najkrupnijih igrača u svijetu zabave, Bob Iger (Disney), David Zaslav (Warner Bros. Discovery), Ted Sarandos (Netflix) i Donna Langley (NBCUniversal), tako da se može reći da je WGA konačno dobio prijeko željeni sastanak sa najvišim predstavnicima industrije. Novinari THR-a prenose navode svojih izvora, koji tvrde da zajednička izjava, uprkos kratkoći i nesadržajnosti, predstavlja promjenu u odnosu na ranije runde pregovora.

Izvještavanje THR-a, Varietyja i drugih medija u svijetu zabave otkriva da su WGA i AMPTP nesuglasice sveli na dvije ključne tačke - naknade za streamovani sadržaj koje bi trebale sličiti onima na tradicionalnom TV programu, te na korištenje umjetne inteligencije pri stvaranju scenarija. Po pitanju potonjeg, riječ nije o dozvoljenosti, već o pravima na ono što generativni AI stvori, naročito u slučaju ako je prilikom treniranja umjetne inteligencije korišten materijal ljudskog autora.

Nastavak pregovora se očekuje tokom četvrtka, 21. septembra. Konačni rok za pregovore nije utvrđen, tako da ništa ne sprječava neku od strana da ih produži. Gledajući izvana, AMPTP u novu rundu ulazi kao kompaktnija strana. S druge strane, nakon otkazanog sastanka sa voditeljima i zbog činjenice da je scenaristički sindikat inicirao novu rundu, WGA se čini granularnijim nego na početku štrajka.

Pregovori AMPTP-a sa SAG-AFTRA-om, odnosno glumačkim sindikatom, čekaju razrješenje odnosa između studija i scenarista.

Prethodna
Michael Caine se povlači iz filma nakon "The Great Escaper"
Sljedeća
Mreže nezavisnih kino prikazivača: “Kino u vašem gradu!“